Woonwagenbewoners Drachtstercompagnie krijgen duurzame woonwagens

Een impressie van de nieuwe, duurzame woonwagens in Drachtstercompagnie © WoonFriesland
Er komt eindelijk een oplossing voor de woonwagenbewoners van Drachtstercompagnie, die al jaren vragen om staanplaatsen. Woningbouwcorporatie WoonFriesland zet nieuwe, duurzame woonwagens neer op het terrein aan de Kromme Wyk.
Woonwagenbewoners hebben er tijden actie voor gevoerd, maar het was een lastig proces. Uiteindelijk nam de gemeente Smallingerland vier jaar geleden al het besluit om het terrein in Drachtstercompagnie er geschikt voor te maken.
Woonwagenbewoners Drachtstercompagnie krijgen duurzame woonwagens
Er worden twaalf energiezuinige woningen op het terrein geplaatst, vertelt woordvoerder Marjan Sprenkeler van WoonFriesland. Ze zijn speciaal voor de woningcorporatie ontwikkeld. "We bouwen twee typen: één met twee slaapkamers en één met drie slaapkamers." Ze worden gebouwd in de fabriek van Qomplex in Dokkum.

Voor de Kerst erin

De woningen krijgen zonnepanelen, warmtepompen en zijn gasloos. "Ze zijn ook zo gebouwd dat ze een leven lang meegaan en ook nog levensloopbestendig zijn", zegt Sprenkeler. "Dat betekent dat als je wat jonger in je woning komt te wonen, dat je totdat je oud bent erin kunt blijven wonen. Dus super energiezuinig en ook duurzaam."
Het is de bedoeling dat de bewoners er voor de Kerst in kunnen, zegt Sprenkeler. In oktober gaan de bewonersraad, de gemeente Smallingerland en de bewoners aan de slag met het maken van plannen voor de woonomgeving.