"Fryslân moet de meest circulaire, gastvrije bestemming van Europa worden"

Merk Fryslân en Vereniging Circulair Friesland werken samen op het gebied van duurzaam toerisme © Merk Fryslân/Vereniging Circulair Friesland
Merk Fryslân en Vereniging Circulair Friesland willen van Fryslân de meest circulaire, gastvrije bestemming van Europa maken. Ze hebben daarvoor vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
"Juist de gastvrijheidssector in Fryslân is voor bezoekers uit Nederland en Europa dé etalage om de circulaire oplossingen in onze regio te ervaren en mee te nemen naar huis", zegt directeur Evert Jan van Nijen van Vereniging Circulair Friesland.
Volgens directeur Martin Cnossen van Merk Fryslân kunnen beide partijen elkaar op het gebied van duurzaam toerisme versterken door samen te werken. "Samen inspireren we de ondernemer en bereiken we de consument in het verduurzamen en circulair maken van de sector in Fryslân."

Duurzame vakantieverblijven en boten

Beide organisaties willen ondernemers steunen, zodat die bijvoorbeeld duurzame vakantieverblijven en boten aan toeristen kunnen verhuren. Tegelijkertijd willen ze de vraag daarnaar stimuleren door er meer zichtbaarheid aan te geven richting de consument.
Volgens duurzaamheidsambassadeur Karina Pool fan Merk Fryslân loopt onze provincie voorop met duurzaamheid. "Ik durf wel te stellen dat wij als Fryslân daar echt een koploper in zijn, omdat er nu al zoveel gebeurt. Wij worden ook in verschillende stukken en gesprekken aangehaald als een provincie die nu al een soort van voorbeeldfunctie heeft."
De ambitie is dat Fryslân in 2025 de meest circulaire regio van Europa is. In een circulaire economie is er geen afval meer en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.