Waterzuiveringsproject Sneek krijgt mogelijk vervolg in nieuwbouwwijk Spoordok in Leeuwarden

De plannen voor het Spoordok in Leeuwarden © gemeente Ljouwert
Waterschoon, een project met een gesloten waterzuiveringssysteem in Sneek krijgt naar alle gedachten op grotere schaal een vervolg in Leeuwarden. Het gaat dan om nieuwe huizen en appartementen in het nog te bouwen Spoordokgebied.
Ook het nieuwe Cambuurstadion is kandidaat voor het systeem. Dat zegt Cees Buisman, directeur van wateronderzoeksinstituut Wetsus. De plannen zijn nog in een vroeg stadium, maar Leeuwarden is er serieus in geïnteresseerd, vertelt Buisman.

Wetsus

In Sneek zijn ruim tweehonderd sociale huurwoningen op het systeem aangesloten. De zuiveringsinstallatie is door Wetsus bedacht en staat sinds 2008 in de wijk Noorderhoek in Sneek.
Eerst waren alleen twee gebouwen met appartementen erop aangesloten. De sociale huurwoningen zijn er in de jaren daarna, na sloop en nieuwbouw, in fases op aangesloten.
Waterschoon project in Sneek moet vervolg krijgen
Cees Buisman © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Bijna niets van het afvalwater van de bewoners gaat daar verloren. De zuiveringsinstallatie werkt met twee stromen. De eerste is het water uit het toilet met de poep en het pis, en groenafval uit de keuken dat door een vermaler gaat in de gootsteen. De tweede stroom is al het andere water, zoals dat uit de keuken, de douche en alle machines.
Het afvalwater wordt opgevangen in een gesloten systeem en verwerkt in de lokale waterzuiveringsinstallaties, waar allemaal nuttige stoffen uit teruggewonnen kunnen worden, zoals biogas, warmte en mestkorrels. Voor het water dat bijna de kwaliteit van drinkwater heeft, wordt nog gekeken hoe dat het beste kan worden gebruikt.

Even wennen

De bewoners van Sneek hebben allemaal en groenafvalvermaler in de keuken en een vacuüm toilet. In de vermaler wordt al het groente- en fruitafval vermalen en in het systeem gebracht. Dat geldt ook voor het toilet, dat maar één liter water gebruikt bij het doorspoelen.
Voor de bewoners was het wel even wennen. Het geluid van het toilet is anders dan gewoon en ook de vermaler in de keuken maakt lawaai. Maar dat went wel, zegt Monique Agricola, die werkt bij DeSah, de beheerder van de zuiveringsinstallatie. Het systeem heeft veel potentie, zegt Agricola. Meer dan 90 procent van het water wordt teruggewonnen.

Invoeren gaat niet snel

In Nederland gaat het invoeren nog niet zo snel. Volgens Buisman heeft dat ermee te maken dat er hier nog altijd genoeg schoon water en gas was. Bovendien moeten alle betrokken partijen in zo'n project, zoals het waterschap, de gemeente, de provincie, het Rijk, de installateurs en de bouwers het met elkaar eens zijn.
In het Zweedse Helsingborg draait al een project voor 3.200 mensen. Dat project heeft een aansprekende internationale waterprijs gewonnen. In Nieuwegein bestaan vergaande plannen voor een nieuwbouwwijk met zo'n 2.000 huizen. Een project in Amsterdam is mislukt. En het lijkt er nu op dat Leeuwarden deze manier van waterzuivering op zal pakken.

Systeem van de toekomst

Buisman ziet na jaren van aanloopproblemen nu een goede toekomst van deze vorm van waterzuivering. Volgens hem zou er, gezien de milieuproblemen en het tekort aan schoon water, schone energie en nutriënten (voedingsstoffen) voor de grond en de planten, geen nieuw huis meer gebouwd moeten worden zonder zo'n systeem.
Verslaggever Gerrit de Boer in gesprek met Monique Agricola en Cees Buisman