Energiebedrijven platgebeld met vragen over hoge energieprijzen

Een medewerkster van een klantenservice © ANP Foto
Energiebedrijven worden platgebeld door mensen die vragen hebben over het nieuwe energieplafond. Er is nog veel onduidelijkheid over wat de consument kwijt is aan gas en stroom.
Premier Mark Rutte zei donderdag in de Tweede Kamer dat meer dan de helft van de Nederlanders gaat profiteren van het prijsplafond.

Verder uitwerken

Ze betalen niet meer dan 290 euro per maand voor stroom en gas. Dat is gebaseerd op gemiddeld verbruik waarbij de prijzen van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden gehanteerd. Wie meer verbruikt dan 1.200 kubieke meter gas en 2.400 kwH stroom per jaar, betaalt daarvoor de marktprijs van dat moment.
Volgens de Consumentenbond moet het plan nog verder worden uitgewerkt: "Het huidige voorstel doet niets voor de huishoudens die op het warmtenet zijn aangesloten of elektrisch verwarmen."

'Onbegrijpelijk'

Ook mensen die een dure warmtepomp hebben aangeschaft, 'hebben het nakijken', zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Wij vinden het een onbegrijpelijke keuze van het kabinet om vooral de gasprijs te drukken, maar de prijs voor stroom veel minder", zegt Molenaar.
"Consumenten die fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp zijn hiervan de dupe. Voor hen is het straks goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te stoken. Dat is niet uit te leggen."

Drukte in callcenters

Wie vragen heeft over het verbruik van stroom en gas, hangt soms uren aan de lijn bij energiebedrijven. Om daar iets aan te doen, neemt het bedrijf Vattenfall 200 medewerkers extra aan voor de callcenters waaronder dat in Leeuwarden.
Volgens een woordvoerder is het aantal telefoontjes de laatste zes weken verdubbeld. "De meeste mensen belden over hun maandbedrag, wat de impact is van de stijgende tarieven op hun contract en van het aangekondigde pakket aan steunmaatregelen."

Prijsverhogingen

Inmiddels wordt de energie voor de consument duurder. Vandaag maakten Essent en Eneco bekend dat de tarieven per 1 oktober stijgen. Zo betaalt de klant van Essent straks 30 procent meer voor gas en 50 procent voor stroom.
Vattenfall had al eerder een prijsverhoging aangekondigd. De Consumentenbond verwacht dat de energiebedrijven het nog drukker krijgen met vragen van klanten. "Ik hoop dat ze snel kunnen worden geholpen."