Wolf verantwoordelijk voor minstens drie schadegevallen tussen mei en augustus

Een wolf © ANP
Er zijn elf meldingen van wolvenschade in Fryslân gemeld in de periode 1 mei - 31 juli 2022, dat meldt faunabureau BIJ12. Van drie gevallen staat vast dat de schade is veroorzaakt door een wolf. Mogelijk is een wolf ook verantwoordelijk voor de dood van een pony bij Oudehorne.
Een DNA-analyse gaf tot twee keer toe geen resultaat. Aan de hand van een veldbezoek en het schadebeeld concludeert BIJ12 dat het niet uit te sluiten is dat een wolf de aanval heeft uitgevoerd.
In sommige andere gevallen werd duidelijk dat de wolf niet de veroorzaker van de schade was: zowel een hond als een vos waren twee keer de dader. Van drie gevallen is wel zeker dat het om schade door een wolf gaat. Van de andere gevallen gaf een DNA-analyse geen duidelijk resultaat of was het dier dat de schade veroorzaakte niet te achterhalen.

Eerste roedel in het noorden

In totaal zijn er dit jaar 16 wolvenparen geboren in Nederland. Dit betekent dat er vier roedels in Nederland zijn. Volgens BIJ12 is er ook voor het eerst één in het noorden van het land. Het gaat om het wolvenpaar met de codenamen GW2397m en GW2090f en minstens drie jongen. Het is voor het eerst dat er wolvenwelpen zijn gesignaleerd in Fryslân.
Het aantal welpen is vastgesteld op basis van foto's en wildcamerabeelden. BIJ12 meldt dat het echte aantal wolvenwelpen mogelijk nog hoger ligt.