Debat over nieuw azc in Leeuwarden loopt uit op confrontatie tussen oppositie en coalitie

De gemeenteraad in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De oppositie van de gemeente Leeuwarden botste woensdagavond flink met de coalitie in het spoeddebat over de informatievoorziening over de komst van een azc aan de Troelstraweg. "Er zijn veel vragen gesteld, maar er kwamen weer geen antwoorden", zegt Jan Willem Tuininga van de FNP.
Bij de oppositie overheerst boosheid over het feit dat de eerste ideeën voor de nieuwe azc al een jaar bekend zijn bij de portefeuillehouders, terwijl de raad en omwonenden pas afgelopen juni op de hoogte zijn gebracht.

"Hoe gaat het college met de raad om?"

Het was reden voor zes oppositiepartijen om een spoedvergadering in te lassen, maar dat had niet het gewenste effect. "Ik draai al meer dan 20 jaar mee in het politieke circus, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Er zijn veel vragen gesteld, maar er kwamen weer geen antwoorden. Hoe gaat het college dan met een raad om?"
Er werd daarom een motie ingediend waarmee de oppositie het college zover probeerde te krijgen om alle vragen alsnog schriftelijk te beantwoorden. Die motie haalde het niet: de coalitie stemde tegen.
"Het vreemde is dat burgemeester Buma toegezegd heeft de motie te kunnen uitvoeren, maar de eigen coalitiepartijen stemmen tegen. In mijn ogen heeft de coalitie van de gemeente Leeuwarden geen vertrouwen in hun eigen college, zo lijkt het." Uiteindelijk is er toch toegezegd dat het college gaat werken aan het verbeteren van de communicatie naar de raad toe.

Ongemak

Volgens Tuininga is dat hard nodig. Je zegt toch ook niet: we willen een nieuw Cambuurstadion hebben en zodra de tekeningen klaar zijn, zullen we jullie wel informeren? Zo werkt het niet en zo werkt het met een azc ook niet. De buurt moet worden geïnformeerd, er moet draagvlak voor zijn en de politieke partijen zijn ervoor om die mensen te vertegenwoordigen.
Wethouder Nathalie Kramers kon zich daar maar gedeeltelijk in vinden. "Ik begrijp de ongemak van de raad over hoe lang het proces duurt. Je hebt altijd tijd nodig voor verkenningen. Dat is eerst ambtelijk: dan weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af. Daar gaat een tijdje overheen. Normaal informeer je de raad er dan ook niet over."
De spanningen tussen oppositie en coalitie zullen er nog wel even blijven. Tuininga kan er nog wel met humor naar kijken. De publieke tribune was aardig vol. Ik heb tegen de mensen gezegd dat zo'n avond goedkoper is dan een avond naar De Harmonie."