Leeuwarder bedrijf wil gezondere koeien met andere ligboxen: "Niet als sigaretten in een doosje"

Zo ziet het prototype eruit © Rinse Andringa
Een Leeuwarder bedrijf heeft een nieuw type ligboxstal ontwikkeld met meer ruimte. Koeien niet meer als sigaren in een doosje, maar in een ruimere ligboxstal. Daardoor krijgen ze een gezonder en mooier leven, zo is de gedachte.
Op dit moment is er een prototype gemaakt, de bedoeling is dat het concept in de zomer van volgend jaar definitief klaar is. Op een Duitse beurs heeft het bedrijf twee prijzen gewonnen voor het concept, op het gebied van innovatie en dierenwelzijn.
In de bestaande ligboxen zit er vaak maar een goeie meter ruimte tussen de stalen hekken waar de koeien tussen liggen, terwijl een koe zelf zo'n 1.20 meter breed is. De koe ligt dan steeds tegen het hek aan en kan niet een natuurlijke houding aannemen.
Als je de boxen breder maakt, kan de koe er scheef in staan, waardoor de stront niet in de daarvoor bestemde goot belandt. Dan vervuilt het ligbed waar de koe op ligt en daar heeft de boer veel werk van.

Frame op hoogte

Cowhouse International heeft een horizontaal metalen profiel gemaakt die de koe wel op zijn plek houdt. Daar wordt een frame op hoogte gemonteerd. Dat is wat smaller, maar een staande koe is ook smaller. Een liggende koe is zo'n 85-90 centimeter.
© Rinse Andringa
De koe krijgt meer ruimte om te liggen en om staand het hoofd kwijt te kunnen. De claim van het bedrijf is: een koe die aangenaam ligt, geeft meer melk, de klauwen zijn gezonder en de koe leeft langer.

Vraagt ruimte

Directeur Rinse Andringa moet wel toegeven dat het type ligboxstal meer ruimte vraagt. De boxbreedte is zo'n 1.40 meter, dat is zo'n 15 procent breder als gangbaar. Als je nu 100 koeien hebt, kun je met het nieuwe type nog maar 85 hebben.
"Toch zijn we er van overtuigd dat je dit in de melktank niet terugvindt. De koe geeft evenveel melk en de veearts is ook minder nodig op het erf", zegt Andringa. Er is al met al 15 jaar aan gewerkt aan het idee. "Het kan moeilijk zijn om wat simpels te verzinnen", zegt Andringa.