Gesprek over maatregelen energie-armoede uitgesteld in Provinciale Staten

© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Provinciale Staten heeft woensdag besloten om niet te praten over een voorstel van CDA, GroenLinks, CDA, D66 en de Partij van de Dieren om op korte termijn drie ton uit te treken voor energiecoaches en energiebesparende maatregelen. Die coaches zouden ook een budget moeten krijgen om energiebesparende producten te kopen voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen.
De staten hebben hier woensdag niet over gepraat, omdat er ook andere voorstellen kwamen op het gebied van energie-armoede. De staten willen bij voorkeur tegelijkertijd over de voorstellen praten. Ze zullen dat nu volgende week doen in de commissievergadering.
In Leeuwarden lopen op zo'n 150 adressen trajecten en er is behoefte om tempo te maken. De SP wilde nog verdergaan en mensen met een smalle beurs steunen bij het isoleren van hun huizen. De partij wilde daar twee miljoen voor uittrekken.
Fractievoorzitter Edou Hamstra van de Partij van de Arbeid is verbijsterd over de gang van zaken in de staten van woensdag, want daardoor wordt een besluit over een plan waar in principe de meerderheid voor is uitgesteld. Volgens haar is het juist bij het bestrijden van energie-armoede van groot belang om zo snel mogelijk stappen te zetten.
Edou Hamstra (PvdA Fryslân) © PvdA Fryslân
"Het is jammer dat vandaag in de Staten gezegd is dat eerst naar Den Haag gekeken wordt. Het voorstel ligt klaar. Nu kunnen we het niet behandelen en de mensen niet helpen", zegt Edou Hamstra. Volgens haar moet er nu iets worden gedaan. "Veel mensen zitten nu al in de problemen."
Verslaggever Onno Falkena en Edou Hamstra