Andries Noppert na eerste training Oranje: "Niveau ligt bizar hoog"

Noppert in actie op de training © Orange Pictures
Hoe nuchter en bescheiden Andries Noppert ook mag zijn, de kennismaking met Louis van Gaal en Oranje liet hem niet onberoerd. "Het is fantastisch dat ik erbij zit en dat ik hier tussen loop."
De uit Joure afkomstige Noppert, die afgelopen seizoen bij Go Ahead Eagles en dit seizoen bij sc Heerenveen bijna iedere week tot de uitblinkers behoort, is vastbesloten bondscoach Van Gaal te laten zien wat hij kan. Oranje bereidt zich voor op de interlands tegen Polen (donderdag) en België (zondag). Dinsdag trainde Noppert voor de tweede keer, maandag had hij al een eerste sessie achter de rug.
Andries Noppert geniet bij Oranje
Dat het Nederlands elftal wat anders is dan Heerenveen, was direct duidelijk voor Noppert. "Bij Oranje staat er gewoon bizar veel individuele kwaliteit op het veld. Memphis bijvoorbeeld, die kan iets anders dan andere jongens."
Dit is het hoogst haalbare als voetballer.
Andries Noppert, geselecteerd voor Oranje
Bondscoach Louis van Gaal zei maandag dat Noppert bij de selectie zit 'omdat-ie ballen stopt'. Noppert moet lachen als hij dat hoort, maar kan zich wel vinden in die kwalificatie: "Dat is ook de belangrijkste taak van een keeper. Ik vind het mooi dat hij dat zegt en dat dat de reden is dat ik hier ben."
Sowieso voelt Noppert zich wel thuis bij het Nederlands elftal. "Dit is het hoogst haalbare als voetballer. Veel mensen zeggen dat dat Barcelona is of zo, maar daar kun je ook spelen zonder voor je land uit te komen. Het is fantastisch dat ik erbij zit en dat ik hier tussen loop."
Arjen de Boer sprak met Andries Noppert voor de ochtendtraining:
Spelers die voor het eerst bij Oranje komen, moeten dan voor de hele groep een liedje zingen. Voor de Jouster wordt dat geen keus tussen het Fries volkslied of it Woanskip, zo zegt hij. "Die twee worden het niet. Wat dan wel? Dat weet ik nog niet, dat zie ik wel als het zover is."
In diverse media wordt gespeculeerd over een mogelijk rol als penaltykiller op het WK voor Noppert. "Of ik wel een penaltykiller ben? Dat moeten we zien. We doen daar deze week testen voor, ik hoop dat dat goed uitpakt voor mij. Ik moet gewoon mijn ding doen, energie leveren, mezelf laten zien en meer kan ik niet doen. Dan moeten we zien of dat genoeg is om mee te gaan naar Qatar."