Uitspraak Hoge Raad: celstraf weduwe Van Seggeren blijft overeind

© ANP
De zaak Van Seggeren hoeft niet opnieuw gedaan te worden. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag dinsdagochtend bepaald.
Dat betekent dat de straf van 20 jaar cel voor de weduwe van de vermoorde Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag blijft staan. Zij werd eind 2020 door het gerechtshof veroordeeld voor de gewelddadige dood van haar man in de zomer van 2017. Volgens het hof is ze schuldig aan het medeplegen van de moord.
Volgens de Hoge Raad blijft de veroordeling staan:
Met deze uitspraak legt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal naast zich neer. In maart van dit jaar kwam die tot de conclusie dat het bewijs te mager is om de weduwe te veroordelen. Volgens de advocaat-generaal hat het hof 'de betrokkenheid van de vrouw uitsluitend uit indirect bewijs afgeleid'.

'Veroordeling terecht'

Volgens de advocaat-generaal waren er niet genoeg feiten of omstandigheden om vast te stellen dat sprake was van samenwerking tussen dader. Uit het bewijs kan niet worden opgemaakt waaruit het medeplegen heeft bestaan, laat staan óf er wel sprake is geweest van een gezamenlijke uitvoering", zo zei de advocaat-generaal.
Daar denkt de Hoge Raad dus anders over. Volgens de uitspraak is de weduwe terecht veroordeeld voor het medeplegen van de moord: "Zij is volgens een getuige gezien met een ander persoon en voor medeplegen is het niet nodig dat de precieze rol van de verdachte duidelijk wordt."
De familie van het slachtoffer reageerde emotioneel
Advocaat Niels van Schaik van de weduwe noemt de uitkomst onverwacht en onbegrijpelijk. In de meeste gevallen neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over. "Nu niet en dat begrijp ik niet. Wij missen de gedegen onderbouwing vaan de Hoge Raad in het arrest. Die is veel te summier."
Hij zal naar de vrouw toe om de uitspraak te bespreken en eventuele vervolgstappen te nemen. "Maar die zijn er bijna niet. Dit arrest is onherroepelijk."

Emotioneel

De familie van Tjeerd van Steggeren reageerde erg emotioneel en is blij dat ze eindelijk een punt kunnen zetten, zegt hun advocaat Baukje Kooi. "Ze zaten erg in spanning en zijn nu erg opgelucht, al blijft het een verdrietige zaak. Het zal nooit wennen dat Tjeerd er niet meer is, dat de kinderen geen vader meer hebben, ouders geen zoon en zussen geen broer. Nu wordt hen de ruimte gegund om daar bij stil te staan en te verwerken."
Van Seggeren werd in juli 2017 dood aangetroffen bij De Westereen. Volgens het Openbaar Ministerie was Jessica B. direct bij de moord betrokken. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze daarbij een handlanger had, haar oom Uwe D., die in maart dit jaar overleed.
Een maand daarna dook een brief van D. op, waarin hij toegeeft verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van Seggeren. Wie wat heeft gedaan, is volgens het OM niet van belang. De rol van B. was naar het oordeel van OM zo groot, dat ze schuldig is aan het medeplegen van de moord.