Cranberryoogst op Terschelling begonnen: "Vorig jaar was het wel aanzienlijk meer"

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Op Terschelling is de cranberry-oogst weer van start. Zo'n twintig eilanders plukken de bessen op verschillende plekken in de duinen verdeeld over heel het eiland.
De oogst wordt volledig met de hand gedaan. Er komen geen machines aan te pas, maar de plukkers gebruiken wel een speciale plukbak. "Het begon vroeger in mijn vaders tijd met je handen", legt eilander en plukker Albert Vis uit.
Cranberryoogst op Terschelling is begonnen
"Toen bedacht iemand ineens om een doos spijkers op een stripje ijzer te lassen. Daar hebben ze toen een houten kistje omheen getimmerd en toen ontstond het eerste plukbakje."
De plukbak © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Uiteindelijk zijn die plukbakken door de jaren heen verbeterd. "En de afgelopen paar jaar hebben we deze bakken", vertelt Vis trots. "Ik weet dat ze vroeger wel eens een machine gehad hebben, maar die liep constant vast omdat het terrein ruig is met boompjes en riet. Maar eigenlijk is dat ons geluk, want het blijft handwerk."
De verwachting was dat de oogst dit jaar flink zou tegenvallen. Vorig jaar werd er gesproken van een top jaar, en normaal gesproken valt het jaar daarna dan flink tegen. Maar dat is deze keer eigenlijk niet zo.
"Nee, we klagen niet. Vorig jaar was er wel aanzienlijk meer, maar eigenlijk klaag ik nooit wat oogst betreft", vertelt Vis. "Gelukkig maar dat de natuur bepaalt wat er zit, want anders zouden we ons er allemaal mee bemoeien en dan kwam het ook niet goed."
Albert Vis met de plukbak © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Na het inleveren van de cranberry's worden deze gedroogd en geschoond. Daarna gaan ze op transport naar de fabriek in Harlingen.
Het plukken door andere mensen dan de twintig eilanders die werken in opdracht van de Cranberry Terschellinger BV is voorlopig nog verboden. Vanaf 15 oktober is plukken, al dan niet helemaal met de hand, voor iedereen toegestaan.