Internationaal watercongres van start in Leeuwarden: "Dat is een sprookje"

Burgemeester Sybrand Buma op de vergadering © @WaterAllianceNL
Het WTC in Leeuwarden staat deze week in het teken van water. Wetenschappers, ondernemers en studenten komen daar samen voor de Europese watertechnologieweek die georganiseerd wordt door onderzoeksinstituut Wetsus.
De 500 deelnemers komen uit zo'n 30 landen. Eén van de belangrijkste doelen van de conferentie is om theorie en praktijk aan elkaar te koppelen. Zonder dat contact komen de laatste inzichten uit de wetenschappelijke wereld en de vernieuwingen in het bedrijfsleven moeilijk of later samen dan zou moeten.
Watercongres Wetsus
De eerste dag van het congres op maandag was voor het grootste deel plenair. De komende dagen ontmoeten de deelnemers elkaar in kleiner verband of op excursies in de noordelijke provincies. Daar kunnen ze in kleine specialistische kring met elkaar van gedachte wisselen over problemen en de mogelijkheden van samenwerking bespreken.
Een paar vragen op het congres zijn volgens directeur Cees Buisman van Wetsus onder andere: hoe kun je drinkwater zo vrijmaken van gif dat het geschikt is voor menselijk consumptie, hoe haal je medicijnresten uit rioolwater en hoe kunnen de nutriënten die wij door de wc spoelen weer op het land van de boer terechtkomen?

Het belang

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat benadrukte op de conferentie het belang van waterbeheer. "Je denkt: Nederland is waterland nummer één, wij weten alles wel. Maar uiteindelijk zijn we acht eeuwen bezig met strijd tegen hoog water", zegt Harbers.
"Je ziet nu ook door klimaatverandering een hele droge zomer. We moeten dus niet alleen leren het water snel af te voeren, maar ook water vast te houden voor dat het droog is. Daarnaast hebben we ook nog de waterkwaliteit te verbeteren. Dus eigenlijk hebben we nu een drievoudige uitdaging: hoogwater, laagwater en de waterkwaliteit. De wetenschappers en bedrijven die op dit congres zijn kunnen daarbij helpen."
Volgens Harbers moet Nederland zich wapenen tegen klimaatverandering en is het nu tijd om te handelen. Daarom vindt hij het ook belangrijk dat er volgend jaar in New York onder de vlag van de VN een wereldwaterconferentie wordt gehouden, waar een actieplan opgesteld moet worden. De conferentie vindt plaats onder voorzitterschap van Nederland en Tadzjikistan.

Waterstad Leeuwarden

Harbers noemt de conferentie in Leeuwarden erg belangrijk. "Hier in Leeuwarden is een unieke verzameling kennisinstituten bij elkaar. Dat is ook de reden dat het kabinet heeft gezegd dat we de financiering voor de komende tien jaar voortzetten. Naast subsidies uit Europa, bijdragen van bedrijven en er loopt een aanvraag bij het Groeifonds. Dus ik hoop dat dit voldoende continuïteit biedt."
Cees Buisman © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Buisman is er trots op dat Wetsus van een klein, lokaal initiatief uitgegroeid is tot een internationaal erkend instituut dat groot aanzien heeft en dat inmiddels gekoppeld is aan meer dan honderd bedrijven. "Dat is een sprookje. Wonderen bestaan", zegt Buisman.
Dat het zoeken naar oplossingen voor de milieu- en waterproblematiek mogelijk te laat komt gezien de omvang van de problemen, wijst hij van de hand. "Een wetenschapper moet optimist zijn. We denken wel eens dat het er niet toe doet wat we doen als burger. Maar een hoogleraar van mij zegt altijd dat al die kleine dingen die we doen voor een duurzame samenleving uiteindelijk zullen leiden tot een tipping point dat die duurzaamheid er ook daadwerkelijk komt."