Louis van Gaal over waarom Andries Noppert is opgeroepen: "Omdat-ie ballen stopt"

Bondscoach Louis van Gaal © Orange Pictures
Bondscoach Louis van Gaal wil niet al te veel zeggen over waarom hij Andries Noppert heeft opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij wil geen vergrootglas leggen op een van zijn spelers.
Maandag heeft de bondscoach van Oranje voor het eerst gereageerd op zijn selectie, waarin dus ook een plek is voor Noppert. De Jouster is geselecteerd uit een lijst van zo'n tien tot vijftien doelmannen die Van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek in de gaten houden.
De grote vraag is waarom Van Gaal voor Noppert heeft gekozen. Het antwoord is niet ingewikkeld: "Omdat-ie ballen stopt. En als keeper moet je ballen stoppen."
De 71-jarige voetbaltrainer wil niet dieper ingaan op de kwaliteiten van Noppert. "In principe praat ik daar niet over. Ik ga de ene speler niet vergelijken met de ander. Want dan ga je een vergrootglas leggen op de spelers en dat wil ik ze ook niet aandoen. Dus ik maak jou niet wijzer dan je al bent", zegt Van Gaal tegen Omrop-verslaggever Arjen de Boer.
Bondscoach Louis van Gaal over debutant Andries Noppert
Het is ongeveer een halfjaar geleden dat Van Gaal Noppert in het oog kreeg. "De eerste keer was bij Go Ahead Eagles, toen het publiek 'Noppert in Oranje' ging schreeuwen. Dat was grappig. Toen kende ik hem wel, maar niet goed genoeg. Daarna krijg je hem veel beter in de gaten."
Van Gaal hoopt de keeper van sc Heerenveen in deze week beter te leren kennen. "Keeper zijn is een specifieke en belangrijke functie in een elftal. Daarom zijn ze ook geselecteerd", zegt Van Gaal, die de keepers deze week druk aan het werk zet.
Hij laat ze, en Noppert dus ook, allemaal testen doen om te kijken wie het best is in het tegenhouden van strafschoppen. "Hij gaat ook die testen ondergaan, want wij zoeken de beste penaltykiller. In al die toernooien is gebleken dat penalty's vaak de doorslag geven, dus daar geef ik extra aandacht aan."
Andries Noppert © Orange Pictures
Het Nederlands elftal speelt deze week twee wedstrijden in de Nations League. Het zijn de laatste duels voordat Oranje in november het wereldkampioenschap speelt. Donderdag speelt Nederland een uitwedstrijd tegen Polen in Warschau. Zondag is in de Johan Cruijff Arena België de tegenstander.
De grote vraag is of Noppert in actie zal komen in die duels. Van Gaal daarover: "Dat is een vraag voor jou en een weet voor mij."