Zeinstra over Noppert in Oranje: "Kan geen andere reden bedenken dan voor de penalty's"

De SportCast met Harm Zeinstra © Omrop Fryslân
Keepersanalist Harm Zeinstra denkt dat Andries Noppert is opgeroepen voor het Nederlands elftal vanwege het keren van strafschoppen. Dat vertelt de oud-keeper in de SportCast.
In de ogen van Zeinstra hoort Noppert niet bij de beste vier keepers van ons land. Cillessen staat op één. Flekken op twee, Pasveer en Bijlow op drie. Dan kom je in een groep van keepers die echt niet voor elkaar onder doet, met Noppert, Paes en Verrips."
Toch heeft Noppert zich maandag gemeld in Zeist bij Oranje. Zeinstra denkt wel te weten waarom: "Ik kan geen andere reden bedenken dan voor de penalty's."
Bondscoach Louis van Gaal heeft aangegeven dat hij het heel belangrijk vindt om een keeper in zijn selectie te hebben die goed is in het stoppen van strafschoppen. Op het wereldkampioenschap van 2014 wisselde Van Gaal in de kwartfinale tegen Costa Rica net voor de strafschoppenserie zijn eerste keeper Cillessen voor 'penaltykeeper' Krul.
Nu zou Noppert die rul in kunnen vullen. Hij brak vorig jaar definitief door bij Go Ahead Eagles en doet het nu goed bij sc Heerenveen. Zeinstra is onder de indruk van zijn ontwikkeling. "Hij doet het hartstikke goed. Daar verbaas ik mij nog steeds over", zegt de oud-doelman van Cambuur en Heerenveen.
Zeinstra is presentator van een podcast over keepers en wordt regelmatig gevraagd naar zijn mening over doelmannen. Hij denkt dat Noppert zich vooral nog kan verbeteren op het gebied van meevoetballen.
Maar, dat niet alleen. "Hij moet nog steeds meer en meer ervaring opdoen, zeker ook internationaal. Mede daarom vind ik het ook wel wat een aparte uitnodiging voor Oranje, omdat hij die internationale ervaring nog niet heeft."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
Waar Noppert een mooi weekend beleefde met de 2-1 overwinning op FC Twente, ging het met Cambuur opnieuw zeer slecht. Bij RKC Waalwijk werd met 5-1 verloren, nadat de Leeuwarders in de eerste helft drie rode kaarten kregen.

Niet handig van De Jong

Een van de rode kaarten was voor trainer Henk de Jong. Hij noemde scheidsrechter Sander van der Eijk een 'slappe lul'. Na afloop zei de Cambuur-trainer dat hij geen spijt had van die woorden.
Dat is niet handig, in de ogen van Zeinstra. "Zeg dan gewoon: 'Sorry, het was vanuit de emotie en het is mijn fout. Ik moet het niet zeggen en het staat niet waar ik als persoon voor sta en Cambuur als club voor staat'. Dat had hem veel beter gepast."