Dagenlang voor de BBC om Elizabeth: "Dit wil ik wel meemaken"

© ANP
Koningshuiskenner Bearn Bilker zit al dagenlang voor de televisie. "Ik wil er geen minuut van missen", zegt hij. Sinds het overlijden van de Britse koningin Elizabeth heeft hij de BBC aan.
"Het is indrukwekkend", zegt Bilker, op de dag van haar begrafenis. "De hele wereld kijkt mee."
"Ze is 96 jaar oud geworden, en heeft 70 jaar geregeerd. Dat wordt nu afgesloten op zo'n perfecte manier. Heel plechtig en ceremonieel. Daar hield ze van. En er is geen land op de wereld dat dit zo goed kan."
Koningshuiskenner Bearn Bilker zit al dagenlang voor de televisie
In de Westminster Abbey in London is om 12.00 uur (Nederlandse tijd) de uitvaart van Queen Elizabeth begonnen. Later op de dag wordt ze begraven in St George's Chapel bij Windsor Castle.
Aan de route staan duizenden mensen. Eén van hen is Fries om utens Mona Smith. Ze was er vroeg bij. "We stonden hier al rond half acht. Er staan maar een paar mensen voor ons. We hebben een mooi plekje."
Fries om utens Mona Smith staat aan de route: "Het is wel gezellig"
Ze staat er uit respect, en ook om de sfeer te proeven. Het is bijna gezellig, zegt ze. "De sfeer is gemoedelijk. Mensen praten met elkaar."
"We hebben erover gedacht om langs de kist te lopen, maar op een gegeven moment was de wachttijd veertien uur, en dat werd me te gek." De uitvaart volgt ze op haar mobiele telefoon.

Bedanken

Koningshuiskenner Bearn Bilker begrijpt het wel, dat er zoveel mensen staan. "Ik had het wel verwacht. Als ik in Engeland geweest was, had ik er ook heen gewild."
"Je wilt haar tocht op één of andere manier bedanken. Eén mens en 70 jaar reageren, dat is gigantisch."
Bilker zit voor de televisie. "Dit is zo bijzonder. Het is in de hele geschiedenis nog nooit gebeurd, en het gaat ook niet meer gebeuren. Dat wil ik wel meemaken, ik wil er geen minuut van verliezen."