Namen op Friese oorlogsmonumenten verzameld: "Zo komen ze tot leven"

Joods monument met 544 namen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Alle namen die op Friese oorlogsmonumenten staan, worden momenteel in kaart gebracht. Het plan is om van alle slachtoffers de verhalen te verzamelen en te publiceren. "Achter elke naam zit een bijzonder verhaal. Door dat te vertellen komen ze weer tot leven."
Het onderzoek wordt gedaan door Maurice Heeremans. De namen die hij verzamelt zet hij op zijn computer in het speciale stamboomprogramma Familysearch. hij wil met zijn zoektocht vooral de verbinding zoeken.

'Verbinding met de Tweede Wereldoorlog'

"Het project heet Verbonden. Ik wil ervoor zorgen dat mensen in verbinding komen met de Tweede Wereldoorlog. Mensen kunnen dan met één druk op de knop zien wat de verhalen van de slachtoffers zijn. Vaker dan je denkt ontdekken ze dan dat ze familie zijn. Dat is het bijzondere en daarom ben ik ermee begonnen."
Uzi Hagai van de organisatie en Maurice Heeremans over zijn project
Volgens de schrijver is zijn project heel belangrijk. "Ik wil laten zien dat achter elke naam een verhaal zit, hoe gruwelijk dat ook is. En als ze erachter komen dat ze verwant zijn, dan gaat het meer leven. Bovendien zit er een andere boodschap in dit project. We zien in deze tijd dat er opnieuw oorlog kan ontstaan, het is niet iets van vroeger. Ik wil mensen waarschuwen."

Jofeldag

Heeremans verwacht nog een jaar nodig te hebben voor zijn onderzoek. Hij was zondagmiddag spreker op de twaalfde editie van de Jofel Cultuurdag. Dat is een dag waarbij de Joodse cultuur centraal staat. De schrijver hield daar een lezing over Benedictus Dusnus (1811-1886) die 44 jaar opperrabbijn is geweest van Leeuwarden.
Bezoekers van Jofel Cultuur © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De bezoekers konden zondag in totaal naar tien lezingen in Tresoar in Leeuwarden. Zo vertelde Syds Wiersma van het Fries Film en Audio Archief bijvoorbeeld over de kibboets van Franeker. Tussen 1934 en 1941 bereidden negentig Joodse jongeren zich daartoe op emigratie naar Palestina. Ze woonden in het vroegere treinstation aan de Harlingerweg.
Verder konden belangstellenden een rondleiding krijgen door de Joodse wijk van Leeuwarden.