Steeds meer zicht op internationaal karakter Wadden onder water

Onderzoekers zijn bezig met vissen van de laatste expeditie op zee © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Onderzoekers van het project Swimway krijgen langzamerhand meer zicht op hoe internationaal de Waddenzee onder water is. Verschillende vissoorten zwemmen nu al een jaar lang om met kleine zenders waarbij ze worden gevolgd door een netwerk van ontvangers onder boeien.
Met het Swimway-project proberen onderzoekers erachter te komen welke functies het Wad heeft voor de vissen. Omdat de visstand over het algemeen wat achteruit gaat en ook verandert door klimaatveranderingen is het belangrijk om daar meer van te weten.
Van vogels weten we al veel meer en ook van soorten die tijdelijk in het Wad verblijven op weg en terug naar het zuiden. Zo'n trekroute inclusief het Wad wordt dan een 'flyway' genoemd, maar deze onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) kijken dus naar een zogenaamde 'Swimway'.
Onderzoekers over het project
En de eerste gegevens laten zien dat er bijvoorbeeld zeebaarzen van hier naar de Engelse en Belgische kust zwemmen. Ook de harders reizen behoorlijk. Verder is er paling uit de Duitse bovenloop van de Vecht gevonden in het Wad en de fint uit België.

"Grote verrassing"

"Van een soort zoals de fint die voor de Belgische kust een zendertje meekreeg, was bekend dat ze in de winter wegtrokken. Maar niemand wist waarheen. Dat het de Waddenzee is, was een grote verrassing", zegt de Canadese onderzoekster Jena Edwards (NIOZ ). Ze is net terug van vier dagen lange expeditie op het westelijk Wad waarbij er heel veel vis is gevangen.
Steeds meer zicht op internationaal karakter Wadden onder water
Het zenderonderzoek is een van de meerdere onderzoeken binnen het Swimway project, maar het is wel een belangrijk onderdeel. Want wanneer je weet wat vissen buiten het Wad doen, betekent dat je ze beter kunt beschermen, zegt onderzoeker Edwin Winter (WMR): "We zien bijvoorbeeld dat bepaalde soorten achteruit gaan in de Waddenzee."
"De oorzaak kan binnen de Waddenzee zelf liggen, maar het kan ook zijn dat die buiten de Waddenzee ligt. We willen wel weten aan welke knoppen we kunnen draaien om die populaties die van de Waddenzee gebruik maken weer in de lift te krijgen."

Dode vissen

Een van die soorten is de diklipharder. Maar het blijft niet bij het zenderen van vissen. Er worden ook dode vissen meegenomen, zoals vorige week toen er veel zeebaars en harders gevangen werden. Om zicht te krijgen op hun gedrag worden er monsters afgenomen. Aan de maag kun je bijvoorbeeld zien wat ze eten en aan de schubben zie je hoe oud ze zijn.