Raadslid ontpopt zich als fotograaf en dichter: "Ik wist niet dat ik dat in me had"

Ronald Westenberg © Omrop Fryslân, René Koster
In de raadszaal van Weststellingwerf kennen ze Ronald Westenberg als kritisch D66-raadslid. Maar hij heeft ook een hele andere kant, zo blijkt.
"Als raadslid ben ik beslist niet de gemakkelijkste. Velen zien me als een lastige luis in de pels. En dat is mijn rol daar ook: elkaar scherp houden. Maar wie me privé kent, weet dat ik buiten de politiek een rustige en aardige jongen ben", zegt Westenberg.
Die rustige, bijna 'lieve' kant komt tot uiting in gedichten en foto's die hij op Facebook plaatst en die inmiddels ook tot twee bundels hebben geleid. De bundel 'Mijn koffer' verscheen afgelopen zomer en geeft een bonte verzameling (natuur)foto's en bijpassende, korte gedichtjes. "Zie het maar als een bundeling positieve beelden en gedachten, zonder literaire aspiraties."
Als iemand een tekst van mij op een rouwkaart wil hebben, raakt me dat.
Ronald Westenberg
Dat Westenberg daarin slaagt, blijkt wel uit de reacties die hij krijgt. "Mensen zijn vaak emotioneel geraakt, door wat ik schrijf. Meerdere keren hebben mijn foto's en/of gedichten bijvoorbeeld een plek gekregen op een rouwkaart. Dat iemand dat bij leven al heeft bepaald of dat een familie daarvoor kiest, vind ik bijzonder. Als iemand een tekst van mij op een rouwkaart wil hebben, raakt me dat."
Het helpt me om te relativeren bij al die punten die op een raadsagenda staan.
Ronald Westenberg
Ronald Westenberg schrijft nog maar sinds een paar jaar gedichten. "Het begon in de coronaperiode met een praatje bij een plaatje. Elke dag een foto van een vogel die ik bijvoorbeeld in de Lindevallei had gezien, met een korte tekst erbij. Pas later werden de teksten gedichten. Ik wist niet dat ik dat in me had", zegt Westenberg bescheiden.
"Het helpt me ook om te relativeren bij al die punten die op een raadsagenda staan. Waar het echt om gaat, is gezondheid, mensen ontmoeten en genieten van de natuur."
'Mijn koffer - Foto's en gedichten, echt waard om te bewaren' van Ronald Westenberg is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout.
Het programma Buro de Vries ging met Westenberg op pad in de Lindevallei, met het fototoestel in de aanslag en de bundel onder de arm.
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.