Friese kerkdienst in Hindelooper sferen met bijzondere eregasten

Gedeputeerde Sieske Poepjes in Hindelooper klederdracht tijdens Friese kerkdienst © Omrop Fryslân, Sybren Terpstra
Gedeputeerde Sietske Poepjes woont zondag als eregast in Hindelooper klederdracht een nostalgische kerkdienst in Hindeloopen bij. Commissaris Arno Brok is de andere eregast. Hij komt niet in Hindelooper kledij, maar heeft zijn kleding wel aangepast aan de sfeer van vroegere tijden. De dienst is zondagochtend om 10 uur live te zien bij Omrop Fryslân.
De dienst in de Grote Kerk uit 1632 vlakbij de IJsselmeerdijk ademt de sfeer van de tijd rond 1750. Mensen die andere Friese kladerdrachten dragen, zijn ook uitgenodigd. Alle gasten in traditionele kledij krijgen een plek vooraan in de kerk. Ongeveer twintig vrouwen en twintig mannen zullen in Hindelooper klederdracht aanwezig zijn. Gedeputeerde Sietske Poepjes en commisaris van de Koning Arno Brok zijn de eregasten. Poepjes gaat de dienst bijwonen in Hindelooper kostuum. Brok draagt ook een kostuum, maar geen Hindelooper.

Hoed voor de ogen

Bij de kerkdienst worden Hindelooper gebruiken aangehouden. Zo zitten mannen en vrouwen gescheiden en houden de mannen uit eerbied hun hoed voor hun ogen tijdens het bidden. Marten Tienstra die de lezing in de Hindelooper taal zal geven, weet dat nog uit zijn eigen jeugd: "Mijn vader was binnenvaartschipper en ging tijdens het bidden ook altijd 'achter de pet'."
Commissaris Arno Brok in traditioneel kostuum © Omrop Fryslân, Sybren Terpstra
Na de dienst is er een presentatie van Hindelooper klederdracht. Janny Zweed maakt zelf haar eigen kostuums: "De Hindelooper schepen hadden Amsterdam als thuishaven. Als de mannen thuiskwamen, lagen ze op de rede van Hindeloopen en namen ze de vrouwen mee naar Amsterdam. Daar kochten die dan de lappen sitsen stof waar ze kleren van maakten."

Drie kwartier bezig met aankleden

Mevrouw Zweed is een half uur tot drie kwartier bezig met aankleden. Ze draagt het Hindelooper kostuum ongeveer twintig keer per jaar, ook omdat ze gevraagd wordt rondleidingen te geven in die kledij. Medio 1800, in de Napoleontische tijd, liepen de laatste vrouwen in Hindelooper kledij rond, zegt Zweed.
Behalve de kerkdienst is het zondag ook de 'Dag van Hindelooper taal' en de laatste dag van Tsjerkepad. als de Friese kerken open zijn voor bezichtiging. De kerk van Hindeloopen is zaterdag ook open en er is muziek van een ensemble.
Het is voor de derde keer dat er zo'n Hindelooper kerkdienst wordt gehouden. De dienst is rechtstreeks te zien bij Omrop Fryslân. En later is het programma terug te kijken op de website en de app van de Omrop.
Janny Zweed en Marten Tienstra in traditionele Hindelooper kledij © Omrop Fryslân, Geertrui Visser
Het is voor de derde keer dat er zo'n Hindelooper kerkdienst wordt gehouden. De dienst is rechtstreeks te volgen bij Omrop Fryslân. En later ook terug te kijken op de website en de app van de Omrop.