Boer uit Kûbaard geeft 1.000 euro voor gouden tip gps-diefstal

Een gps-systeem in een tractor © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het boerenbedrijf van familie De Jong in Kûbaard stelt 1.000 euro beschikbaar voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van dieven van gps-apparatuur. Op het bedrijf zijn van vier tractors de gps-systemen van de cabines gestolen.
Eén tractor is opengebroken om de apparatuur los te knippen. Die tractor is zo erg vernield dat hij eerst niet gebruikt kan worden, vertelt Liesbeth de Jong.
"We kunnen ons werk nu minder goed doen", zegt ze. "Met die apparatuur weet je heel precies waar je kunstmest moet sproeien."
Het vervelendste is dat je je niet meer veilig voelt op je eigen erf.
Liesbeth de Jong
Het is vervelend dat de apparatuur gestolen is en ze willen graag een schadevergoeding krijgen van de daders. Maar dat is het ergste niet eens, vindt De Jong. "Het vervelendste is dat je je niet meer veilig voelt op je eigen erf."
De familie De Jong is niet het enige slachtoffer. De politie maakt ook melding van diefstal in Ternaard, Oosterzee en plaatsen als Luttelgeest en Enkhuizen. Volgens de politie bleek eerder dat het vaak gaat om criminelen uit Oost-Europa, die door het land rijden en 's nachts inbreken in loodsen.
De schade is groot, omdat het vaak om dure apparaten gaat. Bij De Jong is de schade 25.000 euro.

Niets op de camerabeelden te zien

Het is ook niet zo dat ze in Kûbaard geen maatregelen hadden genomen. "We hebben automatische hekken op het erf en ook camerabewaking. Maar dat hebben ze omzeild, er staat niets op de beelden."
Ondanks die bewaking is het de dieven dus toch gelukt om apparatuur te stelen. "We voelen ons daardoor niet meer veilig. We zijn van plan om nog meer camera's op te hangen."

Grijze, oude Mercedes

De dieven staan niet op beeld, maar De Jong heeft wel een idee van mogelijke daders. Ze zag een grijze, oude Mercedes met daarin een blonde vrouw en een man met donker haar. "Deze stond stil, reed een stukje verder en stond toen weer stil. Ik baal ervan, want ik heb er niet echt acht op geslagen toen."
Nu denkt ze dat dat mogelijk de daders geweest zijn. Wie met de gouden tip komt, krijgt een beloning van 1.000 euro. "We hopen dat dit mensen die iets gezien hebben over de streep kan trekken."