Bruine vloot Harlingen voelt zich 'ongemakkelijk' over missende papieren bij 39 schepen

De bruine vloot in Harlingen © Omrop Fryslân
Het nieuws dat 39 schepen van de bruine vloot hun papieren niet in orde hebben is hard aangekomen bij de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH). De vereniging voelt zich ongemakkelijk tegenover de gemeente en wil de feiten over de status van deze schepen en de ongelukken boven water hebben.
Gijs van Hesteren, voorzitter van de VBZH, is ontdaan door het nieuws. De vereniging, die als tussenpersoon fungeert tussen schippers en de gemeente Harlingen, vraagt zich af welke schepen er precies bij die 39 horen. Dat is namelijk niet openbaar bekendgemaakt.
Van Hesteren zegt dat de vereniging zelf gezocht heeft naar de schepen die bij die 39 horen. De voorzitter denkt dat een deel op dit moment mogelijk niet in het water ligt, maar bijvoorbeeld op de werf voor reparaties.
Verenigde bruine zeilvaart Harlingen:
Ondanks de onzekerheid over welke schepen het zijn en of er überhaupt schepen uit Harlingen bij zitten, onderneemt de vereniging al wel actie. "Als vereniging in Harlingen verdelen wij de ligplaatsen. Wie niet lid is, heeft geen plek. Dus wij willen dat lidmaatschap gaan koppelen aan het hebben van de juiste veiligheidscertificaten."
Die actie komt misschien wel uit een ongemakkelijk gevoel tegenover de gemeente Harlingen. De gemeente heeft de bruine vloot in de coronajaren gesteund.

Zaken laten sloffen?

"Het voelt dan een beetje ongemakkelijk, dat wij dan van onze kant misschien de zaken hebben laten sloffen", zegt Van Hesteren. Hij trekt nog niet helemaal het boetekleed aan, maar voelt zich niet prettig over de situatie.
De voorzitter wil dan ook precies weten waar het verkeerd gegaan is bij het ongeluk. "We weten niet precies wat daar gebeurd is. Hoe kunnen wij als schippers dan weten: dan gaan we dat beteren en anders doen? Zolang dat officieel niet bekend is, kunnen wij er niet zoveel mee."
Bij de rederijen lijkt de ongerustheid groter te worden. Van Hesteren vertelt dat er stevig gebeld wordt naar boekingskantoren. "Ook door klanten die al een reis geboekt hebben, en die vragen dan: 'dat schip waar we straks meezeilen heeft toch wel zijn papiertjes op orde?'"
Annuleringen zijn er vooral bij de rederij van De Risico. Verder zijn er enkele annuleringen bij boekingskantoren. De voorzitter wil niet spreken van een trend.