Vogelgriep vastgesteld in Tjerkgaast: 87.000 kuikens worden doodgemaakt

Een vervoersverbod voor vogels bij Akmarijp, vanwege de vogelgriep (archief) © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Bij een vleeskuikenbedrijf in Tjerkgaast is vogelgriep vastgesteld. De 87.000 dieren op het bedrijf worden doodgemaakt om verspreiding te voorkomen.
Dat meldt de Rijksoverheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de kuikens ruimen.
Het gaat waarschijnlijk om de hoogpathogene variant. Dat is een zeer besmettelijke variant van het virus. Daarbij is het sterftepercentage heel hoog.
In de zone van 1 en 3 kilometer rondom het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een zone van tien kilometer om het bedrijf liggen twee pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt vanaf nu een vervoersverbod.

Meer dan miljoen vogels afgemaakt

Nadat in oktober 2020 de vogelgriep uitbrak in Nederland, is het virus nu elf keer vastgesteld op Friese bedrijven. Daarbij zijn meer dan een miljoen vogels afgemaakt, voornamelijk vleeskuikens.
Het Rijk stelde op 22 oktober 2020 een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven in. Aanleiding was dat er bij twee dode knobbelzwanen in de provincie Utrecht vogelgriep werd vastgesteld.
Ondanks die ophokplicht is sindsdien op tientallen bedrijven in Nederland ook de vogelgriep vastgesteld, waarna vaak tien- tot honderdduizenden vogels werden afgemaakt.
De exacte locaties van de bedrijven zijn op onderstaande kaart niet weergegeven.