Brancheorganisatie over misstanden in bruine vloot: ''Werkelijk onbegrijpelijk''

Een schip van de bruine vloot © CAMJO Media
Directeur Paul van Ommen van de Belangenvereniging voor beroepschartervaart (BBZ) is boos op de schippers van de bruine vloot die rondvoeren zonder een geldig certificaat. "Ze hebben of een ontzettend goed verhaal of ze hebben hier werkelijk niets te zoeken."
De Inspectie voor Leefomgeving en Transport legde donderdag 38 schepen van de bruine vloot aan de ketting omdat de papieren niet op orde waren. Het zogenaamde 'certificaat van tuigage' ontbrak. Dat is het bewijs dat materiaal zoals de mast en de giek aan alle eisen voldoen.

"Absurd"

Van Ommen kan er met zijn hoofd niet bij dat dit nu is gebeurd. "Het is onbegrijpelijk dat er nog mensen rondvaren zonder geldig certificaat. Dat is onder alle omstandigheden al absurd, maar zeker als er zo'n ernstig ongeluk is geweest, is dat werkelijk onbegrijpelijk."
"Een deel van de vloot is zijn masten en gieken aan het vervangen. Of dat de beste reactie is, weet ik niet. Maar dat laat in ieder geval zien dat mensen ermee bezig zijn. Kennelijk zijn er dus ook mensen die denken: dit gaat niet over mij. Ik heb het certificaat wel, maar dat is maar een papiertje", stelt Van Ommen.

"Dit schaadt de sector in alle mogelijke opzichten"

Van Ommen vindt dat mensen die zonder certificaat varen niets in de bruine vloot te zoeken hebben. "In het vak is elk ongeval, zelfs elke 'near miss' een reden om je eigen bedrijf en je eigen manier van werken tegen het licht te houden. Een certificaat is niet gewoon maar een dom papiertje. Een certificaat betekent ook dat je je hebt laten keuren volgens wettelijke normen, dat iemand over je schouder heeft meegekeken om te kijken of jouw manier van werken de juiste is."
De directeur van de branchevereniging wijst op het feit dat de meeste schippers hun zaken wel goed voor elkaar hadden. "Hoe ongelooflijk pijnlijk moet dat voor die schippers zijn? Ik kan me de woede van hen enorm voorstellen. Dit schaadt de sector in alle mogelijke opzichten."

'Overheid heeft ook een rol'

Nu is het volgens van Ommen vooral zaak om te zien hoe de situatie in de bruine vloot verbeterd kan worden. Een van de zaken die hij bepleitte, was het openbaar maken van alle certificaten, maar dat kon niet vanwege de privacywet.
"Wij trekken ons dit meer aan dan wie dan ook. Dit gaat om onze schepen, om onze gasten, om ons personeel en onze business, maar de overheid heeft een rol hierin te spelen", stelt Van Ommen. "Wij willen graag met de overheid kijken hoe we het beter zouden kunnen doen."