Rondleiding landbouwmuseum in nieuwe veemarkt: "Veemarkt was vroeger economische motor"

Handjeklap zoals vroeger op de nieuwe veemarkt in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Het Fries Landbouwmuseum hield woensdag een rondleiding door het nieuwe gebouw van de Leeuwarder veemarkt. Dit jaar is er veel te doen om veemarkten in Fryslân. In het museum loopt een tentoonstelling en er is een boek uitgekomen.
Aanleiding voor de excursie is om te laten zien hoe het er nu aan toe gaat, zegt Andries Kingma van de Leeuwarder veemarkt. Die is sinds dit jaar gevestigd op een nieuwe locatie. Het is bovendien de enige veemarkt die Noord-Nederland nog heeft.
Sinds ongeveer 1500 heeft Leeuwarden al een veemarkt, vertelt Kingma. "De economische motor in de geschiedenis van de stad Leeuwarden, de hele stad was dan vol met vee en bezoekers."

Verhuizingen

Omdat het te druk werd, moest de veemarkt in 1697 verplaatst worden van het centrum naar de rand van de stad, niet ver van het station. In 1963 verhuisde de veemarkt weer, nu naar een plek aan de westelijke rand van de stad, om sinds dit jaar weer naar een nieuwe plek te gaan aan de rand van de stad.

Boek

Het boek over de veemarkt dat eind april verscheen, heef als titel 'De geschiedenis van de veehandel en veemarkten in Fryslân'. Het is geschreven door Dirk-Jan Pilat, Arjen Dijkstra en Minie Baron. Het initiatief komt van de veehandelersfamilie Pilat, vertelt Siebren van der Zwaag, één van de initiatiefnemers van het boek. Zijn overgrootvader Durk Pilat was veehandelaar.

Meer veemarkten

Van der Zwaag: "Bijna ieder dorp had wel een veehandelaar. Als de boeren naar de veemarkt gingen, moesten ze dat toen nog te voet met hun vee doen. Daarom waren er meerdere veemarkten in Fryslân. Dat weten mensen vaak niet meer en dat was de reden om dit boek te laten verschijnen."
Of een veemarkt in de binnenstad nu nog kan, vragen we aan Kingma. "Dat zou mooi zijn, omdat het de boeren en stadsvolk dichter bij elkaar brengt. Maar tegenwoordig kan het niet meer. We moeten aan zoveel eisen voldoen dat het niet meer op een locatie in de binnenstad mogelijk is."
Casper Slotboom bij de rondleiding in de Leeuwarder veemarkt