Doeksen haalt nieuwe boten voorlopig uit de vaart vanwege hoge brandstofprijzen

© Omroep Zilt, Lennard Geerts
Doeksen is zoveel meer kwijt aan brandstof, dat de nieuwste schepen veel minder moeten varen. Ook heeft de rederij het Rijk gevraagd of het een brandstoftoeslag mag rekenen.
"In vergelijking met 1 januari 2021 is de prijs van gasolie met circa 200% gestegen en die van lng zelfs met 900%", zegt directeur Dirk Spoor. De nieuwe Willem Barentsz en Willem de Vlamingh varen op die lng (liquified natural gas).
Daarom gaan die schepen minder varen en wordt de Friesland ingezet tussen Harlingen en Terschelling. "Dat is onbetaalbaar geworden." Als ze wel de Waddenzee op moeten, zijn ze langer onderweg. Van 1 uur en 50 minuten naar 2 uren, om zo lng te besparen.
Doeksen rekent door en remt af om gasprijzen: “Onbetaalbaar geworden”
"We hebben geprobeerd een balans te zoeken tussen betaalbaar en het milieu", zegt Spoor. Omdat de Friesland minder duurzaam is, laat Doeksen die vanaf volgende week op biodiesel varen.
Daarnaast passen er meer mensen en auto's op de Friesland. "Op de dagen dat we een overcapaciteit krijgen, zou er af en toe een afvaart geschrapt kunnen worden."

Rijk

De rederij wil dus ook doorrekenen aan de passagiers. "Onvermijdelijk", vindt Spoor. Doeksen overlegt met het Rijk, die als concessieverlener toestemming moet geven, over een brandstoftoeslag van 4,75 per retour. Die moet op 1 januari ingaan.