Fries Museumdirecteur Callens is bezorgd over provinciale subsidies

Directeur Kris Callens van het Fries Museum © Omrop Fryslân
De steun van verschillende musea met provinciale subsidies mag niet ten koste gaan van de subsidie voor het Fries Museum. Dat zegt directeur Kris Callens van dat museum.
"Het provinciale beleid heeft ertoe geleid dat de provincie meer musea is gaan steunen, maar heeft niet voor een andere basis voor het Fries Museum gezorgd. Hoewel er een rapport uit 2015 ligt dat er echt een betere basis moest komen omdat de middelen ontoereikend waren voor de schaal waarop het museum moest functioneren", zegt Callens.

Coronasteun

Gek genoeg heeft het museum geprofiteerd van corona. "Corona heeft ons in 2020 'geholpen'. Omdat de rijkssteun voor musea met meer dan 100.000 bezoekers die we daarvoor trokken, gebaseerd was op een percentage eigen inkomsten uit 2017/18. Dat waren twee gouden jaren, dus de coronasteun had ook een gouden randje."
In overleg kon het museum dat geld uitspreiden tot en met 2024. "Zodat we tot dat jaar meer kunnen doen dan we in de basis kunnen."
Met de extra middelen die er waren voor de tentoonstellingen over Alma Tadema, Mata Hari en Escher konden ze dat inzetten in 2019. "Zo hebben we wel een beetje leren vliegen. Het werkte, maar met het basisbudget dat we hebben kan dat niet."

'Gelijkheidsprincipe'

Callens noemt nog iets. "In Fryslân speelt heel erg het gelijkheidsprincipe dat iedereen een beetje moet krijgen. Met 4,2 miljoen doet Fryslân acht musea. Dat kan dus niet, maar men doet het toch. Als dat niet verandert, zal dat uiteindelijk ten koste gaan van wat het Fries Museum kan betekenen voor deze regio en daarbuiten."
Kris Callens
Het kan zelfs zover komen dat het museum alleen in de weekenden open is. "Dan kunnen er geen scholen meer komen door de week. Hoe heeft het zover kunnen komen? Als museum hebben we jaren laten zien wat we waard zijn en nu moeten we scenario's uitwerken waar het gewoon onder water staat, in figuurlijke zin."
Hij hoopt te bereiken dat de politiek inziet dat een goed Fries Museum belangrijk is voor de culturele infrastructuur.

Meeste gaat naar Fries Museum

Gedeputeerde Sietske Poepjes kijkt er anders tegenaan. "Wij hebben in Fryslân een rijke en verscheiden cultuur. Daar gaat veel geld in: 25 miljoen euro. Dat moeten we op een goede manier verdelen. Het Fries Museum krijgt daar verreweg het meest van", zegt Poepjes.

'Fryslân is meer dan Leeuwarden'

Het scenario dat het museum later wellicht alleen in het weekend open kan, ziet de gedeputeerde niet gebeuren. "Maar ik snap dat het Fries Museum ambities heeft. Musea willen graag weten wat er gaat gebeuren na 2023. Want dan breekt de nieuwe cultuurperiode aan. Dus dat Callens zijn vinger omhoog doet vind ik goed."
"Alleen Fryslân is meer dan Leeuwarden", benadrukt Poepjes. "Er zijn ook nog andere musea waar we verantwoordelijk voor zijn."