In Naturalis kun je straks zien hoe ze de op Ameland aangespoelde maanvis opzetten

De maanvis spoelde eind vorig jaar aan op Ameland © Facebook, RTZ & Dierenambulance Ameland
De maanvis die eind vorig jaar aanspoelde op Ameland, krijgt een plekje in Naturalis. Het natuurmuseum in Leiden begint zaterdag met het opzetten van het dier.
Afgelopen winter spoelde de zogenoemde Mola mola aan, waarna het kadaver voor onderzoek naar Naturalis werd gebracht. Sindsdien is de maanvis, 400 kilo, 2 meter lang en 184 centimeter hoog, bewaard gebleven in een vriezer.
Daar wordt hij nu uitgehaald en ontdooid in een zaal. Zo kan vanaf zaterdag het proces van opzetten starten. De toegang tot de zaal is deze dag gratis.

Mal maken voor kunstlichaam

Experts houden die dag korte lezingen over de maanvis, het opzetten en bewaren van maanvissen, en over de parasieten die ze bij zich dragen. Na het weekend wordt er een gipsen mal gemaakt voor een kunstlichaam en daarna wordt het dier gevild. Geprobeerd wordt om de huid er in één keer af te halen.
Het is voor het eerst sinds 1940 dat Naturalis een maanvis opzet. Het instituut heeft met het naar eigen zeggen spectaculaire en leerzame opzetproces gewacht tot de coronamaatregelen waren afgeschaft, zodat bezoekers dit van dichtbij kunnen volgen.

Eerdere gevallen

In 2013 spoelde er op Ameland ook al een maanvis aan. En nog een jaar eerder werd eveneens een exemplaar gevonden. Op Terschelling is ook al eens een dode maanvis aangespoeld. Dat was in 2018.