Zes, acht en tien jaar celstraf geëist tegen bendebroers Wolvega

Bij een inval door de politie in 2020 © Omrop Fryslân
Tegen de drie verdachten in de zogenaamde Strauss-zaak zijn straffen geëist van zes, acht en tien jaar. De officier van justitie vindt dat de schorsing van de celstraf ook direct moet worden opgeheven.
De hoofdverdachte, Hamada A. (32) moet, als het aan justitie ligt, acht jaar de cel in. Zijn broer Emad (29) zes jaar en de jongste broer Ibrahim tien jaar. De laatste was eigenaar van de loodsen die worden gezien als hoofdkwartier van de zogenaamde 'bende van Wolvega'.
In totaal zijn er zeventien verdachten die zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. De andere zaken worden later deze week en ook volgende maand behandeld.
Celstraffen geëist in zaak-Strauss
De officier van justitie was dinsdagochtend als eerste aan de beurt. In zijn goed drie uur durende pleit ging hij in op het bewijs dat er ligt tegen de hoofdverdachten.
Het gaat om camerabeelden, afgetapte telefoongesprekken, data van GPS-trackers (gebruikt om het transport in de gaten te houden) en verklaringen van mensen betrokken bij de transporten. Ook zijn op telefoons foto's gevonden van drugs en contant geld.
Het gaat in deze zaak om vijf transporten naar Noorwegen. Een was in voorbereiding. Twee van die transporten zijn gelukt, drie onderschept. Eén liep tegen de lamp in Zweden nadat de koerier een verkeerde veerboot had gepakt, een andere in Noorwegen en nog een andere na een tip van een vrachtwagenchauffeur in Duitsland.

Camera

Er is meer dan genoeg bewijs, zo was het pleit van de officier van justitie. Verklaringen worden gesteund door een camera die door de politie is opgehangen tegenover de loods van de broers in Wolvega. Die beelden in combinatie met de getapte telefoongesprekken geven een mooie inkijk in de handelswijze van de 'bende'.
Zo worden er auto's gehuurd die later aangepast worden voor het verstoppen van de drugs. Maar ook uit de verklaringen van de andere verdachten en koeriers blijkt de rol van de hoofdverdachten. "Dat doen ze in Duitsland omdat auto's met Nederlands kenteken sneller aangehouden worden."

Snel geld verdienen

Een jonge vrouw die in Noorwegen werd aangehouden voor het transport legt uitgebreide verklaringen af. Ze vertelt dat ze snel geld wilde verdienen om een auto te kopen. Het transport zou haar zesduizend euro opleveren.
Alles werd voor haar geregeld, zo blijkt uit het dossier. Ze kreeg reisgeld en alle hotels waren van tevoren geboet. Ze liep tegen de lamp en in de auto werd zo'n zes kilo heroïne en acht kilo cocaïne gevonden.
De vrouw is door de Noorse justitie uitgeleverd aan Nederland.
Bij een inval door de politie in 2020 © Omrop Fryslân
Het andere transport dat Justitie op het oog heeft, lukt wel. De koerier rijdt met een gehuurde auto naar Oslo. Daar draagt hij de auto over en als hij hem terugkrijgt ligt het middenconsole eruit.
Volgens een verklaring zou er in ieder geval zes kilo cocaïne hebben ingezeten. De koerier kreeg 4.500 euro voor het transport. Dat is minder dan de zesduizend die vooraf was afgesproken.

GPS-tracker

Een transport in december 2019 gaat mis. De koerier neemt de verkeerde boot. In plaats van naar Oslo neemt hij het veer naar Göteborg. Hij wordt al snel opgepakt door de Zweedse politie nadat een drugshond aanslaat bij de auto.
Daar zat bijna 11 kilo heroïne in verstopt. Uit onderzoek blijkt dat er contact is geweest tussen de koerier en een van de drie hoofdverdachten. Ook uit locatiegegevens, uit onder andere de GPS-tracker en telefoons, komt dat beeld.
Bij de inval door de politie in 2020 © Omrop Fryslân
Er is nog een transport dat mislukt. Dat vindt ook plaats in 2019 en gaat om een pakket dat naar Oslo moet worden gebracht. Twee mannen krijgen de opdracht een pakket naar Groningen te brengen. Daar zouden tapijten inzitten die naar Noorwegen moeten.
Van Ibrahim A., één van de drie hoofdverdachten, krijgen ze te horen dat ze hun identiteit geheim moeten houden. De vrachtwagenchauffeur vertrouwt het niet en tipt de douane in Kiel. Die vindt 10 kilo heroïne waarvan wordt vastgesteld dat het uit Nederland komt.

Luxueus leven

De broers en de vader stonden al op de radar van de opsporingsdiensten. Ze hadden grote belastingschulden, maar hadden een luxueus leven. De verdenking was dat ze zich bezighielden met het witwassen van geld.
Hamada A. reed bijvoorbeeld in Porsche Panamera. Op papier was die van een andere man, maar die kon hem niet betalen. Die man heeft hem contant afgerekend terwijl hij een grote schuld had en de hele dag blowde omdat hij depressief was. Volgens Justitie is duidelijk dat het gaat om het witwassen van geld. Dat geldt ook voor een motorboot. Die is op eenzelfde manier gekocht.
Ze hebben van witwassen een levensstijl gemaakt.
Officier van justitie
De verdachte zegt dat hij een erfenis heeft gekregen. Hoeveel geld dat was wil hij niet zeggen. Dat geldt ook voor beide andere broers. Ook zij hebben de beschikking over grote bedragen contant geld.
Ze kunnen geen verklaring geven over waar dat vandaan komt. Ook niet uit de administratie van hun bedrijf. Het gaat in totaal om enkele tonnen. "Ze hebben geleefd van de lucht en van witwassen een levensstijl gemaakt. Dat kan zonder meer worden bewezen", zo stelt de officier van justitie.
Het beeld dat justitie schetst is een beeld van een groep mannen die heel goed weet waar ze mee bezig zijn. Ze gebruiken zogenaamde 'katvangers' om zaken te betalen. Ze weten waar ze auto's moeten huren die geen volgsysteem hebben ingebouwd en ronselen koeriers. Ze gebruiken ook een communicatiesysteem, Wickr, dat moeilijk te kraken is.
Het regelen van de transporten kost veel geld. Per keer gaat het om tienduizenden euro's. Dat wordt grotendeels contant afgerekend. Daar staat, zo stelt de officier van justitie, geen legale inkomstenbron tegenover.

Crimineel gehandeld

De drie, met de vier andere verdachten, hebben dan ook crimineel gehandeld. Volgens de officier van justitie is daar meer dan genoeg bewijs voor. Zij waren geregeld bij elkaar in de loods aan de Nijverheidsstraat. Dat was volgens justitie het 'hoofdkantoor' van de bende. Daar werden de huurauto's heen gebracht en de drugs ingebouwd, ook was dat de plek waar de drugs werden versnijd.
Hamada A. had de touwtjes volgens justitie het meest in handen, maar de rol van de beide anderen was groot.