Land van Ons wil Wijnjewoudster land kopen en stikstofuitstoot flink beperken

Het land bij Wijnjewoude © Land van Ons
De landelijke burgercoöperatie Land van Ons wil grond overkopen van een boer in Wijnjewoude. Het land wordt ingericht voor meer biodiversiteit en er zal natuurinclusievere landbouw komen, om de stikstofuitstoot terug te brengen.
Het gaat om een gebied van zo'n 35 hectare, dat nu nog van de maatschap Rozema-Kist is. Boer Geert Rozema heeft geen opvolger en daardoor zou de kans groot zijn dat het bedrijf bij verkoop versnipperd zou worden.
Het melk- en pluimveebedrijf ligt midden tussen natuurgebieden, aan de rand van Fryslân. Het gaat om kwetsbare gebieden, zoals de Duurswouderheide, het Wijnjeterperschar en de Stokersdobbe.

Stikstofuitstoot met meer dan de helft terug

De bedoeling is dat het bedrijf stopt met pluimvee en dat het grotere aantal melkkoeien wordt vervangen door minder en kleinere runderen. Daarmee hoopt Land van Ons de stikstofuitstoot met zo'n 60 procent terug te brengen.
Bij de Duurswouderheide © Shutterstock.com (Marc Venema)
Het zou 2.900 kg ammoniak kunnen schelen, zo zegt de coöperatie. De coöperatie wil ook nog in gesprek met provincie Fryslân over het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Akkerbouw, hagen, bloemen en poelen

Een deel van het boerenland wordt omgezet naar akkers: de grond is geschikt voor, graan, boekweit, lupine en huttentut. Vrijwilligers zullen daarnaast hagen planten, bloemen zaaien bij de randen van de akkers en poelen aanleggen.

Jonge boer gezocht

Op de plaats zal dus in de toekomst natuurinclusief worden geboerd. Land van Ons zoekt nog een nieuwe, jonge boer die daarmee aan de gang wil. Boer Rozema houdt de komende jaren de grond nog in beheer en doet de voorbereidingen voor de opvolgende boer.
Er ligt ook een optie om over vijf jaar nog een naastgelegen perceel van zo'n 10 hectare erbij te kopen. De overdracht is gepland voor november, maar deze maand kunnen de 21.000 coöperatieleden nog stemmen over de aankoop.
Land van Ons bestaat nog maar sinds 2019. De coöperatie wil het gedrag van burgers veranderen en een nieuwe 'ecologische hoofdstructuur' voor elkaar krijgen op landbouwgrond. De grond wordt verantwoord gebruikt, zonder pesticiden en geïnjecteerde mest, voor een duurzamere biodiversiteit.
De coöperatie richt zich op landbouwgebied: op het grootste deel van de Nederlandse grond valt de meeste winst voor de biodiversiteit te behalen, zo is de gedachte.
Land van ons heeft al twee gebieden in Fryslân: 4,3 hectare weiland bij Triemen en 16,36 hectare bij de Zwagermieden met plasdras.