Woonplaats voor arbeidsmigranten bij De Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie geopend

De plek voor arbeidsmigranten in Sint-Jacobiparochie © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie is vrijdag feestelijk geopend. Op het complex is een woonplaats gemaakt voor 46 arbeidsmigranten, die vooral in de kassen in Het Bildt werken.
Het gaat om een speciale locatie. "Het staat op het terrein van De Aardappelbeurs", zegt Bas van Zwiennen van VZM Uitzendgroep. "En dat is een begrip in deze buurt."
Eerder hadden de arbeidsmigranten plek aan de Geert Veenhuizenstraat in Sint Jacobiparochie. "Die woningen hebben we afgestoten en de gemeente heeft er een nieuw park gerealiseerd." Toen moest er dus een nieuwe plek komen.

Blij met draagvlak

Wethouder Kees Arends is blij met het draagvlak dat er in het dorp is. "Er is veel moeite voor gedaan, maar het is gelukt. We hebben er baat bij dat mensen aan het werk gaan. Dat is soms moeilijk om regionaal te krijgen en mooi als mensen uit andere windstreken willen komen."
De Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Hij is er blij mee dat in hetzelfde dorp een plek is gevonden. Er is een petitie gestart tegen de plannen om arbeidsmigranten op een andere plek in het dorp te huisvesten. De wethouder kent de inhoud van de brief nog niet, maar zegt wel dat als een meerderheid van het dorp dat niet wil, dat de gemeente daar wel naar zal luisteren en in gesprek gaat.
De oplevering van De Aardappelbeurs is gevierd met mensen van meewerkende bedrijven en tijdelijke bewoners. 's Middags konden inwoners van Sint Jacobiparochie het gebouw bekijken.
Bas van Zwiennen van VZM Uitzendgroep en wethouder Kees Arends