Vrijwilligers duiken drieduizend kilo afval op uit wrakken boven de Waddeneilanden
Vrijwilligers van stichting Duik de Noordzee schoon hebben in negen dagen drieduizend kilo afval en ladingrestanten geborgen uit wrakken boven de Waddeneilanden. Dat gebeurde in het kader van het project CleanUp XL.
In dat project werken partijen samen zoals de Waddenvereniging, vissers en stichting De Noordzee om de zeebodem niet alleen schoon te maken, maar ook schoon te houden. Dit doen ze naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe in 2019 waarvan nog honderdduizenden kilo's aan containerafval in zee liggen.
Het doel is om achthonderdduizend kilo uit zee te halen en dat hoeft niet alleen van de MSC Zoe te zijn. Voor zover mogelijk wordt de rotzooi weer opnieuw gebruikt; ook als campagnemateriaal.
Eurocommissaris Frans Timmerman kreeg afgelopen vrijdag nog een deken met de afbeelding van een poes daarop overhandigd van stichting De Noordzee die donderdag als MSC Zoe-ladingrestant uit een wrak werd gehaald boven Schiermonnikoog.
"Kabelbomen en afstandsbedieningen"
De meeste troep bestaat uit spullen die vissers achterlaten, maar dat is volgens expeditieleider Ben Stiefelhagen van Duik de Noordzee schoon niet alles: "Er ligt allemaal plastic, banden, donsjasjes, plastic autootjes. We komen kabelbomen tegen en afstandsbedieningen van televisies. Dat is allemaal bijzonder schadelijk voor de natuur."
Drieduizend kilo afval uit wrakken gehaald
Toen de reder van de MSC Zoe voor het bergen van een deel van de lading van het schip opdracht gaf om die lading te zoeken, zijn er 4.600 plekken gevonden in de Noordzee waar waarschijnlijk afval ligt.
De drieduizend kilo die nu boven water is gekomen, lijkt in verhouding maar een klein beetje. Maar de waarde van deze duikactie laat zich niet alleen in kilo's vangen. "Ze duiken heel gericht op wrakken waar ze nog MSC Zoe-spullen kunnen vinden om te laten zien wat er nog allemaal ligt. En daar kunnen wij weer met CleanUpXL een eigenaar of producent van zoeken", zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging die daarbij aantekent dat dat niet is bedoeld om "met de vinger te wijzen".
"Stuk strand opruimen"
Kuipers: "We willen die mensen wel bewust maken dat hun spullen op de zeebodem liggen. Dan vragen we ze ook wat ze daar van vinden en of ze daar iets mee willen doen. Een stuk strand opruimen met je personeel of misschien willen ze helpen met de lobby voor een schonere scheepvaart."
Stichting De Noordzee is de Waddenvereniging van de Noordzee. De meeste mensen kennen ze van de acties om de Nederlandse stranden met hulp van vrijwilligers schoon te maken.
Ze strijden voor een schonere zee. En al zijn er al veel initiatieven genomen om een incident zoals met de MSC Zoe hier te voorkomen; de Noordzee is groter dan alleen het stuk boven de Waddeneilanden en spullen die op andere plekken in zee belanden, kunnen hier ook heen drijven. Wat dat betreft is de organisatie er ook lang niet gerust op dat het probleem nu wordt opgelost. Sterker nog, het lijkt alleen nog maar groter te worden.
"Meer containers verloren"
Marijke Boonstra van stichting De Noordzee: "Op basis van cijfers van de World Shipping Counsel zien we dat het aantal containers dat verloren is het afgelopen jaar is gestegen. En dat is zorgelijk. We zien wel dat er meer aandacht is voor containerverlies wereldwijd. De ramp met de MSC Zoe heeft daar zeker aan bijgedragen."
En dat doet dat incident dus eigenlijk nog steeds met deze duikers als een soort 'onderwater-lobbyisten'.
