Hoe wordt schapenwol weer waardevol?

Wol is niets meer waard. Schapenboeren moeten er geld op toeleggen om hun dieren te scheren en de vacht te verkopen. Maar er is nieuwe hoop voor dit natuurlijke, lokale, duurzame product, zo is te zien in de FryslânDOK 'Wol tussen prijs en waarde' van Albert Jensma.
FryslânDOK 'Wol tussen prijs en waarde'
Zaterdag 10 september NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 11 september 13.30 uur)
Zondag 11 september Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Skieppehoeder Sam Westra mei syn kudde © Omrop Fryslân
Eeuwenlang was wol de grondstof voor kleding en dekens. De mens hield zichzelf warm met wol, en stond in die zin dicht bij de natuur. Tegenwoordig hullen we ons vooral in kunstvezels. Voor de prijs van de Nederlandse wol betekent dat dat die historisch laag is.
Vroeger kregen boeren goed betaald voor een vacht, maar wol is verworden tot een spotgoedkoop bulkproduct. In Nederland lopen ongeveer een miljoen schapen die samen elk jaar zo'n 2,5 miljoen kilo wol produceren. Waar gaat dat heen?
Breidzje © Omrop Fryslân
Omdat de textielindustrie bijna helemaal verdwenen is uit Europa, gaat onze wol nu tegen afvalprijzen naar landen als India, Pakistan en China. Tegelijk kopen we massaal goedkope synthetische kleding uit lage lonen-landen. Door het wassen van deze kleding vergiftigen microplastics, afkomstig uit de stof, in verontrustende mate ons water.
Dorine van den Beukel, Pleed © Omrop Fryslân
Actiegroep Pleed in Friesland maakt zich sterk voor de herintroductie van de Nederlandse wol als waardevolle en duurzame grondstof. Met projecten wil Pleed ook jongeren weer interesseren voor het gebruik van wol.

Tentoonstelling

Ook de lokale verwerking van de wol willen ze nieuw leven inblazen. Zo wordt de waarde van wol vele malen groter dan de prijs. Tot 1 november 2022 heeft Pleed een expositie '100% wol' in het Landbouwmuseum in Leeuwarden. Vorig jaar stond Pleed op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Spinnerij Wadnwolletje © Omrop Fryslân
Dorine van den Beukel