Onderzoeksraad over dodelijk ongeluk met de Risico: giek gebroken door houtrot

Het schip wordt de haven van Harlingen ingebracht © ANP
De giek die afgelopen maand afbrak op de Risico was aangetast door houtrot. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij het ongeluk op de Waddenzee kwam een 12-jarige meisje uit Den Haag om het leven.
De Onderzoeksraad start een zogenaamd opvolgingsonderzoek naar het incident. Daarin wordt nagegaan voor hoeverre er lessen getrokken kunnen worden en wat er nodig is om dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen.
Naast de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen politie en justitie ook onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk op de Risico. De uitkomsten daarvan worden niet op korte termijn verwacht.
Volgens Aart Puper, eigenaar van twee zeilschepen en lid van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen is het vrij eenvoudig om te controleren of een schip last heeft van houtrot. "Je kunt de giek afkloppen met een hamer om te horen hoe hij klinkt. Verder kun je letten op verkleuringen in het hout."
Puper stelt dat schippers hun materiaal regelmatig moeten controleren. Bovendien worden schepen iedere twee jaar gekeurd door een keurmeester. Ook zulke keurmeesters controleren of er sprake is van houtrot.

Niet voldoende

"Ik houd mijn materiaal heel goed in de gaten en ik vervang materiaal preventief", zegt Puper. "Je kunt natuurlijk nooit alles uitsluiten. Het wordt elke twee jaar gekeurd en blijkbaar is dat niet genoeg, want het is weer misgegaan."
De raad deed eerder ook onderzoek naar soortgelijke ongelukken. Op 21 augustus 2016 brak de mast van het schip Amicitia af in Harlingen. Daarbij kwamen drie Duitsers om het leven.
Het onderzoek naar het ongeluk op het zeilschip Wilhelmina in mei van dit jaar op Terschelling is nog niet klaar. Ook daar viel een giek naar beneden. Die kwam terecht op een man en een vrouw. De man kwam daarbij om het leven.