Albert Hoving begint als derde weerman bij Omrop Fryslân

Albert Hoving © Omrop Fryslan, Sjoerd Dijkstra
Weer of geen weer: Albert Hoving schuift vanaf maandag aan als derde meteoroloog van Omrop Fryslân en pakt daarmee zijn passie weer op. "Als ik naar buiten loop, kijk ik meteen naar boven."
Hoving (62) werkte decennialang als meteoroloog bij Vliegbasis Leeuwarden. Na het bestuderen van weerkaarten, modeldata, en meteogrammen seinde hij de piloten in of het al dan niet verantwoord was het luchtruim in te vliegen. "Weersomstandigheden spelen een grote rol bij het uitvoeren van oefeningen", vertelt Hoving.
"Bij een aanval moet je vanaf een bepaalde hoogte de grond kunnen zien. En ook boven zee is veel informatie vereist", vervolgt de weerman. "Windkracht en -richting, het wolkenpakket, het is voor de piloot cruciaal om hier kennis van te hebben. Alleen dan weet hij of-ie kan vliegen of landen."

Van pensionado naar weerman

In 2021 stopte Hoving, na twee tussenjaren op Gilze-Rijen. Ondanks dat Hoving zich als pensionado goed vermaakte, onder meer met jeugdwerk in zijn woonplaats, wakkerde het bericht wat aan.
"Ik ben nog veel te vitaal om niks te doen. Bovendien is meteorologie mijn passie. Als ik naar buiten loop, kijk ik meteen naar boven", zegt hij. "Ook vind ik het hartstikke leuk om weer nieuwe ervaringen op te doen en mensen te leren kennen."

Weerteam

Albert Hoving is na Tjitske Wiebenga en Jan Jonkman de derde weerman in het team van experts bij Omrop Fryslân. De weerpresentatoren volgen Piet Paulusma op, die jarenlang het gezicht was van Omrop Fryslân. Na zijn overlijden in maart heeft de omrop gekozen voor een nieuwe formule: niet één weerman, maar meerdere.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiek: publyk@omropfryslan.nl of (058) 299 78 76.
Het volledige persbericht is hier te downloaden.