Incident met transformator bij Tytsjerk heeft "geen gevolgen voor leveringszekerheid"

De wein leit goed bryk © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Het mislukte transport van de 250 ton zware transformator woensdagavond heeft geen directe gevolgen voor de stroomvoorziening.
"Het kan natuurlijk wel zo zijn dat het een vertragend effect heeft op onderhoudsprojecten en bouwprojecten", zegt woordvoerder Matthijs Coops van TenneT, "maar we moeten nog bekijken wat dat precies betekent. Voor de leveringszekerheid heeft het geen gevolgen."
Bij het ongeluk raakte een waterleiding beschadigd. Er wordt hard gewerkt om de problemen met de leiding op te lossen. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar een oplossing voor de transformator, die nog steeds op zijn kant naast het pad ligt. "Het is natuurlijk een heel zwaar gevaarte en het is niet zo eenvoudig om het te bergen."
De transformator zakte woensdagavond bij het transport naar hoogspanningsstation Louwsmeer weg in de bodem, en viel daarna om. Aan het transport was anderhalf jaar planning voorafgegaan, in combinatie met bodemonderzoek en meerdere testen.
Volgens Coops is de netbeheerder op dit moment druk bezig om te zien wat er nodig is om de transformator van zijn plaats te krijgen. Hij kon nog niet zeggen of dat een kwestie van dagen, weken of misschien zelfs maanden is.
Verder is nog niet duidelijk of de transformator schade heeft opgelopen bij de crash. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Er gaat onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van het mislukte transport.