Nieuwe Redúster Dorpsmolen wordt donderdag eindelijk opgebouwd

De molen komt aan in Reduzum © reduzum.com
In Reduzum is het zover: de nieuwe windturbine wordt donderdag eindelijk opgebouwd. Voor Stichting Dorpsmolen Reduzum was het recentelijk nog erg onzeker of de kabels er op tijd zouden liggen.
Verschillende onderdelen zijn woensdag al met vrachtwagens naar Reduzum toe gereden. De bedoeling is dat de leverancier de turbine donderdag vrij snel in elkaar kan zetten. Het weer kan echter nog wel voor wat vertraging zorgen. "Maar de vlag kan uit", zegt Jeljer Zijlstra van de stichting.
Het zal nog tot 13 oktober duren voordat de nieuwe Dorpsmolen echt kan draaien, schat Jeljer Zijlstra van de stichting in. Want na het bouwen moeten de kabels nog naar het transformatorstation en verder moet de molen nog ingeregeld en getest worden voordat hij kan beginnen.

Vertraging

Voor het opbouwen moest netwerkbeheerder Liander kabelwerk doen, maar liep door personeelskrapte vertraging op. Tijdens de bouwvak werden de werkzaamheden uitgesteld. Eigenlijk zouden de kabels er halverwege juli al liggen, maar er volgden weken aan vertraging.
Dat maakte de aanleg wel spannend, want in de planning hangt alles aan elkaar vast. En de stichting wilde de molen op tijd klaar hebben, omdat het seizoen met de meeste wind juist nu voor de deur staat.

Gedragen door de gemeenschap

De oude Dorpsmolen kwam uit 1994 en was aan vervanging toe. Bovendien wilde het dorp wel een hogere molen, de ashoogte wordt nu 46 meter. De oude molen had de hoogte van de as op 36 meter. De oude molen bij de Blauwe Tent is in mei afgebroken.
De plannen voor een nieuwe molen spelen al jaren. De stichting heeft er flink aan moeten trekken, want er was onder andere gedoe met de provincie over de hoogte, problemen met de ruimte op het net en het zeker zijn van subsidie.
Er is nu een coöperatie opgericht voor de nieuwe molen. Daar moesten minstens 500 huishoudens lid van worden, om in aanmerking te komen voor subsidie. Dat was ook nog spannend, want Reduzum, Idaerd en Friens hebben maar zo'n 550.

Betrokkenheid en vertrouwen

Eind juni werd echter duidelijk dat het "binnen no time" was gelukt: er zijn nu zo'n 540 leden, vertelt Zijlstra. Niet alleen uit de drie dorpen, maar ook uit bijvoorbeeld Grou, Jirnsum en Wytgaard. Want in dat postcodegebied kon men ook nog deelnemen.
Uiteindelijk komt 83 procent van de coöperatieleden uit Reduzum zelf. Daar is Zijlstra trots op, want het laat volgens hem zien hoe groot het draagvlak is voor de molen. "Het zegt wat over de betrokkenheid van de inwoners in de omgeving van Reduzum, die toch het vertrouwen hebben gegeven om zo'n turbine te realiseren."

Zelf de broek ophouden

De 'winst' die opgehaald wordt met de molen wordt ook in maatschappelijke initiatieven gestoken. Zo is er eerder geld naar onder andere de basisschool en het dorpshuis gegaan, maar ook naar ledverlichting en zonnepanelen in de omgeving. Met de eigen molen kunnen de dorpen zelf hun eigen broek ophouden, zo is de bedoeling.
Door de hoge energieprijzen op dit moment zal de molen in elk geval de komende maanden meer opleveren dan begroot.