Bijzondere slaapplek voor Terschellinger leerlingen: voor een keer op de Boschplaat

Slapen op de Boschplaat © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Kamperen op de Terschellinger Boschplaat is normaal gesproken alleen weggelegd voor de vogelwacht. Maar nu mochten, bij hoge uitzondering, basisschoolkinderen van Terschelling een nacht doorbrengen in het natuurgebied.
Slapen op de Boschplaat, dat mag eigenlijk niemand. "Hooguit vogelwachters", vertelt boswachter Wanda Bakker. "Maar zoals we hier het kampement hebben opgebouwd, dat gebeurt maar één keer in de vier jaar."
"Een unieke gebeurtenis, een belevenis die ze hopelijk niet snel zullen vergeten", verwacht Bakker. Ze hoopt vooral ook dat de kinderen wat opsteken.
Want voordat de kinderen de tentjes opzoeken, krijgen ze les van Staatsbosbeheer met de Boschplaatexpeditie, die voor de vierde keer wordt gehouden. Kinderen onderzoeken begroeiing op de duinen, ze maken bodemprofielen van de kwelder en ze zoeken naar sporen van dieren.
Bijzondere ervaring voor Terschellinger basisschoolkinderen: overnachten op de Boschplaat
"We willen kinderen laten zien hoe mooi de Boschplaat is", zegt Bakker. "We doen onderzoek naar de bodem, vogels, naar alle flora en fauna die hier groeit en bloeit en leeft. We proberen een ander stukje Terschelling mee te geven."
Bij zonsondergang vertellen jutters Jauk en Jord over hun ervaringen op het strand. Na een korte nacht worden de kinderen wakker gemaakt door de boswachters en is het avontuur voorbij. Over vier jaar mag de volgende groep.
Slapen op de Boschplaat © Omrop Fryslân, Lennard Geerts