Landelijke primeur: folie dekt staalslakken op Sintrale As af

Vele ogen zijn in de komende tijd gericht op de werkzaamheden aan de Sintrale As, de N356 tussen Dokkum en De Westereen. Bij meerdere wegenprojecten zijn namelijk de -inmiddels veelbesproken- staalslakken gebruikt.
De provincie Fryslân en Heijmans hebben met deze afdekkingstoepassing een landelijke primeur. "We hebben als bedrijf in samenwerking met de provincie in totaal een jaar onderzoek gedaan, voordat we met deze oplossing zijn gekomen", vertelt hoofd-uitvoerder Bas Gielen van Heijmans.
Folie dekt staalslakken af
De folie die wordt gebruikt om de staalslakken af te dekken is geen kuilplastic, of iets in die variant. Het gaat om een serieuze beschermingslaag, die zelfs aan elkaar vast moet worden gelast. Projectleider Folkert Reitsma daarover: "Uiteindelijk is het doel van de folie, dat het regenwater niet meer door de staalslakken kan lopen, waardoor de staalslakken straks droog blijven liggen."
Folie dekt staalslakken op Sintrale As af
Wanneer het regenwater namelijk wel door de staalslakken sijpelt, zorgt dat voor een chemische reactie. "Dan begint de boel uit te zetten en weer in te krimpen", vult de projectleider aan. De folie zorgt er straks voor dat de reactie dus stopt. Daarnaast is men begin 2022 al begonnen met het wegpompen van water uit de staalslakkenterpen.
Goedgekeurde oplossing
"We hebben onze oplossing ook laten testen, keuren en toetsen door de bodemadvieskamer. Dan doen we de goeie dingen, voor een periode van honderd jaar. Het moet dan ook wel een duurzame oplossing zijn. Die is onderschreven en we hebben een positief advies gekregen. Dat is dus nu ook het plan dat we gaan uitvoeren", vertelt Reitsma. Om de afdekoplossing zo effectief mogelijk toe te passen, zijn de terpen dus al vanaf begin 2022 leeggepompt. Het alkalische water werd en wordt op dit moment nog altijd afgevoerd naar de rioolzuiveringsinstallatie.
Staalslakken zijn op veel meer plaatsen tijdens onder andere wegenbouwprojecten gebruikt. Er lijkt zeker een mogelijkheid te zijn, om deze soort van oplossing straks ook op andere plaatsen in het land toe te passen. "Maar elke situatie vraagt weer om een andere benadering", vult Reitsma aan.
Weg blijft bereikbaar met 2-0-systeem
De Sintrale As zal in de komende periode nog een aantal keer voor een tweetal dagen worden afgesloten, omdat de boardings van weghelft naar weghelft moeten.
"We gaan naar een 2-0 systeem, met andere woorden je kunt altijd de As voor de helft gebruiken. Daarin zit een uitdaging voor de aannemer en voor ons, omdat wij het werk op een beperkte oppervlakte moeten uitvoeren. Dat is mooi en jammer, maar het is voor de mensen uiteindelijk wel de beste oplossing. De weg blijft namelijk gewoon bereikbaar, weliswaar met een snelheidsbeperking, maar dat lijkt mij niet onoverkomelijk'."
De werkzaamheden aan de Sintrale As, ter hoogte van de Dwarsloane en 'Falom Noard' duren tot het einde van 2022. In het voorjaar van 2023, vermoedelijk vanaf april, zal ook het laatste stuk weg worden aangepakt. Uiteindelijk zullen de werkzaamheden voor de bouwvak van 2023 zijn afgerond.