LTO Noord: "Staghouwer nam onze input niet mee, dat was frustrerend"

Trienke Elshof van LTO Noord © Omrop Fryslân
Hoewel het opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer als een verrassing kwam voor Trienke Elshof van LTO Noord, denkt ze wel dat Staghouwer de beleving miste die volgens haar nodig is.
Landbouworganisatie LTO had net een reactie gegeven op het afbouwen van de uitzonderingspositie van Nederlandse boeren als het gaat om het uitrijden van mest. Dat maakte Staghouwer maandag bekend, maar enkele uren later stond hij alweer voor de camera om zijn uitslag toe te lichten.
Staghouwer kwam zelf tot de conclusie dat hij niet de goede persoon op het goede plek was. LTO heeft ondertussen laten weten dat ze het cruciaal vinden dat er snel een nieuwe minister komt.
Henk Staghouwer © ANP
Het kwam onverwacht voor Elshof, maar ze heeft wel een oordeel over Staghouwer. Hij was als minister een persoon met een open, vragende houding, die graag ideeën uit de sector wilde halen, zo zegt Elshof. "Maar als het op het beleid aankwam, zagen we er weinig van terug."

"Frustrerend"

Daar was LTO dan ook niet over te spreken. "Dat was voor ons frustrerend. Door de sectoren werden allerhande oplossingen aangedragen, maar daar werd zoals het leek niet naar geluisterd. We hebben veel met hem te maken gehad in de onderhandelingen met Remkes, waar hij ook bij zat."
Staghouwer kreeg de opdracht om een tweede perspectiefbrief te schrijven. "Die was al uitgesteld, dat werd vorige week bekend gemaakt. We hadden eerder al veel input geleverd, maar we konden hier niet veel over terugvinden in de perspectiefbrief." Daar stonden geen concrete plannen in en het bleef daarbij, is Elshof haar gevoel.

Onzekerheid in cruciale tijd

LTO zit in onzekerheid over wat er nu met de stikstofcrisis zal gebeuren, nadat Staghouwer is opgestapt. "En juist tot halverwege oktober verwachten we elke week een Kamerbrief. Over derogatie, over perspectief, over uitspraken van de Raad van State over stalsystemen, over vergunningsverlening."
Minister Carola Schouten neemt de landbouwtaken eerst over, maar of dat vertraging op zal leveren, weet Elshof niet. "Minister Schouten heeft ervaring op dit dossier. Ik ben benieuwd hoe ze het zal oppakken en wie haar opvolger wordt."