Zonsopgang tegemoet lopen voor aandacht zelfmoord en preventie

© Omrop Fryslân, Esther Leystra
Met een groep wandelaars de zonsopgang tegemoet lopen om aandacht te vragen voor zelfmoord en zelfmoordpreventie. Dat is wat er maandagochtend op acht verschillende locaties in Nederland plaatsvond.
Zo ook in Harlingen. Deze 'Walk into the light' is de officiële start van de suïcidepreventieweek. De wandeltocht begon in alle vroegte bij de Westerzeedijk in Harlingen. Om half zeven begon een groep van zo'n 25 deelnemers aan de tocht.

Suïside bespreekbaar maken

Jessica Marinus is ervaringsdeskundige op het gebied van zelfmoordpreventie: "Alle partijen die zich bezighouden met gedachten aan de dood hebben meegedaan aan de wandeling", vertelt ze. "Dus dan heb je het over mensen die er zelf mee kampen, naasten, nabestaanden, beleidsmedewerkers en directeuren."
De zonsopgang tegemoet lopen voor aandacht voor zelfmoordpreventie
Het doel van de 'Walk into the Light' is om stil te staan bij het onderwerp en om suïsidaliteit bespreekbaar te maken. Verder wordt er aandacht besteed aan mensen die door zelfdoding om het leven kwamen en hun naasten.
Dat de wandeling bij zonsopgang was, heeft een reden: " Om vanuit het donker naar het licht te wandelen, want zo kan het voelen als je gedachten aan de dood hebt", vertelt Marinus.
© Omrop Fryslân, Esther Leystra
Het is hard nodig om aandacht te schenken aan zelfmoord, vertelt Marinus. "Op dit moment overlijden er in Nederland nog zo'n 1800 mensen per jaar door zelfmoord. En dat gebeurt vaak in eenzaamheid. Er is vaak niemand om diegene heen en niemand met wie diegene dit kan delen."

Grote wanhoop

"Ook is er vaak grote wanhoop", legt Marinus uit. Eigenlijk vinden wij dat mensen niet in eenzaamheid moeten overlijden. Het is nog een groot taboe om stil te staan bij hoe mensen met leven en dood omgaan. Terwijl het eigenlijk het gewoonste onderwerp is waar we met z'n allen mee te maken hebben."
Hulp nodig? Bel 0900 - 0113 of chat online op www.113.nl (24 uren per dag en 7 dagen per week)