Straatvissen is populair: met een schepnet jagen op roofvis in de stad

Straatvissen in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Steeds meer jongeren doen aan streetfishing, oftewel straatvissen. Dat zegt Sportvisserij Fryslân. Deze visserij speelt zich niet af in de natuur, maar is een heel actieve manier van vissen op roofvissen in de stad.
Je hebt er ook niet veel gereedschap voor nodig, zegt de 20-jarige Marcel Tabak: "Wij gebruiken lichte werphengels voor lichte werpgewichten. Dan moet je denken aan tussen de tien en vijftien gram en soms vijf of zeven gram."
"Bij straatvissen is een schepnet heel belangrijk", vertelt hij. "We hebben een kleine tas mee, met een schepnet eraan en een onthaakmatje voor de visveiligheid."
Er wordt met kunstaas gevist. De herfst en de winter zijn de beste periode, want dan trekt de aasvis het warmere water van de stad in en wordt gevolgd door roofvissen.

Clichébeeld

"Het clichébeeld van de visser is wel van de man en vrouw die de natuur ingaan voor de rust", zegt Pyt Achenbach van Sportvisserij Fryslân. Dan is dit heel wat anders. Er is in de stad veel meer afleiding, maar dat betekent ook dat er cafés en dergelijke zijn voor een tussendoortje.
'Streetfishing' steeds populairder
Er kan natuurlijk in veel steden worden gevist en er is bovendien een Nederlands kampioenschap in Zwolle. "Op 18 september hebben we hier in Leeuwarden een Fries kampioenschap", zegt Achenbach.
"Dan wordt er gevist in duo's. Sommige vissers zijn heel fanatiek. Die oefenen ook van tevoren en kijken dan hoe de stad erbij ligt. Ze maken ook looproutes om te kijken hoe je het beste van de ene stek naar de andere kunt komen."

Peniskoker in een zakje

In de stad is de kans wel groter dat je iets heel anders boven water haalt. Het meest bizarre voor straatvisser Jilles Spijkstra was "een peniskoker in een zakje met een slotje erbij".
Liefhebbers van de vissport kunnen vanaf komende maandag kijken naar het programma Byt! bij Omrop Fryslân. Daarin spelen bekende Friezen een hoofdrol als gastvisser. Dan gaat het om bijvoorbeeld Lutz Jacobi, Afke Boven, Charles Groenhuijsen en Sybrand Buma.