Tessa Kramer wint NK fierljeppen, Jaco de Groot beste bij de mannen

De winnaars van it NK fierljeppen © Fotopersbureau Martin de Jong
Tessa Kramer heeft het NK fierljeppen in Linschoten gewonnen. Bij de mannen ging de overwinning naar Jaco de Groot.
Na de voorronde ging De Groot aan de leiding met 21,19 meter. Daar kwamen zijn concurrenten in de finale niet. Oane Galama nam in de finale alle risico's met twee natsprongen als gevolg. Met een voorrondesprong van 20,83 meter werd hij toch tweede.

"Elke sprong was raak"

Bij de dames ging het beter met de Friezen. Na de voorronde ging Tessa Kramer aan de leiding met 16,67 meter. Dat was net wat verder dan de 16,54 meter van Marrit van der Wal. Van der Wal probeerde de druk erop te zetten bij Kramer, maar kwam niet meer over de afstand van Kramer heen.
Kramer was na afloop euforisch. "Ik zat er de afgelopen week heel goed in en dan merk je wel dat het zich opbouwt, dat het steeds beter wordt. Vandaag kwam het allemaal samen. Elke sprong was raak, heerlijk."
Er was een verrassing bij de junioren. De grote favoriet Reinier Overbeek werd tweede. Het was het eerste NK waar hij geen goud won. De winst was toch voor een Hollander. Met een afstand van 20,84 meter pakte Hidde van Dam niet alleen de overwinning, maar het was ook nog eens een pr voor hem.
"Van jongs af aan ken ik Reinier al", zegt Van Dam. "Mijn ultieme doel was om een keer van hem te winnen. Ik dacht dat ik daarvoor nog drie jaar moest wachten, want Reinier gaat naar de senioren, maar ik heb het nu eindelijk een keer gedaan."
Wisse Broekstra was de beste Fries op de derde plaats met 20,50 meter.
Hidde van Dam verrast bij de junioren

Westert en Bogaard winnaars bij de meisjes en jongens

Ook bij de jongens was een Hollander de beste. Harmen Bogaard pakte de overwinning met een nette 17,79 meter. Dat was net zo ver als de afstand van Ferran Houdijk, maar de tweede sprong van Bogaard was beter. Brent Monsma was de beste Fries. Hij werd derde met 17,71 meter.
Net als zo vaak was Hanneke Westert de beste bij de meisjes. Haar 15,08 meter was ruim voldoende om Jeltske Terpstra (13,84 meter) en Gemma van Oosterom (13,46 meter) voor te blijven.
"Er zat wel meer in", zegt Westert over haar 15-metersprong. "Ik had niet hele constante sprongen. Ik ben blij met mijn titel, maar het had wel wat verder gekund."