De blokfluitelfstedentocht en poëzievideo's van Nyk de Vries

Nyk de Vries met Carsten René Nielsen © Herman Zeilstra
Nyk de Vries verzint als dichter, schrijver en muzikant steeds nieuwe vormen en werkt daarin graag samen met andere kunstenaars. Hij gaat op blokfluitelfstedentocht en maakt poëzievideo's. In de FryslânDOK 'NYK' wordt hij gevolgd door filmer Herman Zeilstra.
FryslânDOK 'NYK' portret van Nyk de Vries
Zaterdag 3 september NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 4 september 13.30 uur)
Zondag 4 september Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK heeft Nederlandse ondertiteling.
Veel van het werk van Nyk de Vries (Noardburgum, 1971) speelt zich af tegen de achtergrond van waar hij opgroeide: de Friese Wouden. Als student stortte hij zich met vuur in de muziek (The Amp en in de band van vriend Meindert Talma) en begon hij proza en poëzie te schrijven.
De Vries woont in Amsterdam en zijn werk verschijnt zowel in het Fries als in het Nederlands. Zijn recente roman 'Renger' is ook als hoorspel uitgebracht door de VPRO.
Nyk de Vries © Herman Zeilstra
Nyk houdt ervan samen te werken met anderen. In 2019 was dat met beeldend kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra in de voorstelling 'Wâldman', over de donkere keerzijde van het landschap van zijn jeugd.
Als Dichter van Fryslân maakte Nyk samen met filmer Herman Zeilstra acht poëziefilms. Eén daarvan is 'Asman' (Vuilnisman), ter ere van 150 jaar stadsreiniging Leeuwarden.
Nyk de Vries - Asman © Herman Zeilstra
In 'NYK' laat regisseur Zeilstra fragmenten van deze poëziefilms zien. Ook reist hij mee in de trein naar Kopenhagen, waar Nyk optreedt met de Deense dichter Carsten René Nielsen.
Blokfluitelfstedentocht Nyk de Vries © Herman Zeilstra
Nyk gaat op 'blokfluitelfstedentocht' met het Cohda-kwartet, wat uitmondt in een fluwelen combinatie van houten instrumenten en poëzie. De film 'NYK' toont Nyk de Vries als een veelzijdig artiest, die met muziek en taal, en als de innemende persoonlijkheid die hij nu eenmaal is, het verhaal van zijn dichtersleven vertelt.
Herman Zeilstra over de FryslânDOK 'NYK'