Friese en Hollandse ljeppers strijden zaterdag weer tegen elkaar op het NK: wie zijn de favorieten?

De winners fan ferline jier © Martin de Jong
Wie worden de nieuwe nationale kampioenen fierljeppen? Dat wordt zaterdagmiddag duidelijk op het NK in Linschoten. In de laatste wedstrijd van 2022 strijden de sterkste Friese en Hollandse ljeppers om de vijf gouden medailles.
Omrop Fryslân verzorgt zaterdagmiddag een livestream van het NK. Wij vroegen aan oud-topljeppers Hannes Scherjon en Bart Helmholt naar een voorspelling over de medailleverdeling in Linschoten. Beide mannen hebben dit seizoen als co-commentator en trainer dit seizoen gevolgd.
Hannes Scherjon werd als junior in 2004 Nederlands kampioen in It Heidenskip met 17,84 meter.
Hannes Scherjon kijkt vooruit op het NK
Friese favorieten voor de NK-titel zijn de broers Oane en Ysbrand Galama. Bij de vrouwen is Marrit van der Wal een kanshebber en bij de meisjes is Hanneke Westert een favoriet.

Concurrentie is groot

Hollandse toppers zijn Rian Baas en Jaco de Groot bij de mannen. De Groot kwam dit seizoen al tot 22.16 meter, dat is de een-na-verste sprong ooit gemaakt. Het Nederlands record staat al sinds 2017 op zijn naam met 22,21 meter. Rian Baas zette dit seizoen zijn PR op 21,95 meter. Baas werd in 2019 en 2020 Nederlands kampioen.
Het NK fierljeppen in Linschoten is vanaf 13.45 uur live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio, de website en in de app. De presentatie en het commentaar worden verzorgd door Arjen Bosselaar, Gerrit de Boer en Freark Wijma.
Bij de junioren is regerend kampioen Reinier Overbeek de te kloppen man. Overbeek is nationaal recordhouder met 21,38 meter. Tot nu toe heeft Overbeek alle NK's waar hij meedoet gewonnen. Drie keer bij de jongens, en ook al drie keer bij de junioren.
Hanneke Westert bij het FK fierljeppen 2022 in Winsum © Martin de Jong Fotografie
Bart Helmholt werd maar liefst acht keer Nederlands kampioen: zeven keer als senior en een keer als junior. Helmholt heeft warme herinneringen aan Linschoten. Daar wist hij twee keer de nationale titel te pakken, en ook twee keer het Nederlands record neer te zetten.
Zijn titel in 2011, met de winnende sprong van 21,51 meter is tot en met 2017 het NK-record geweest. Dat record is nu in handen van Jaco de Groot met 21,57 meter.
Bart Helmholt oer it NK
Er doen in Linschoten 48 ljeppers mee. Die zijn geselecteerd op basis van het klassement, de optelsom van de zeven beste wedstrijden. Opvallend is dat Fryslân 26 ljeppers mag sturen, tegen 22 Hollanders. Dat verschil zit hem vooral bij de mannen: Holland heeft wel de drie sterkste springers, maar Fryslân heeft in de breedte meer goede ljeppers.

In totaal 48 deelnemers bij het NK

TOTAAL HOLLAND FRYSLÂN
Mannen (16) 6 10
Vrouwen (8) 4 4
Junioren (8) 4 4
Jongens (8) 5 3
Meisjes (8) 3 5
In 2021 op het NK in Burgum gingen drie van de vijf titels naar Holland. Bij de mannen werd Wouter van Midden kampioen met 21,42 meter. Reinier Overbeek was de sterkste junior (21,22 m) en bij de jongens won Roy Velis met 19,33 meter.
De Friese eer werd hoog gehouden door de vrouwen. Marrit van der Wal won met 16,31 meter, terwijl bij de meisjes de titel naar Hanneke Westert ging met 16,23 meter. Dat is ook het NK-record bij de meisjes.