Provincie vervangt bekladde verkeersborden: tienduizenden euro's schade

© RTV NOF
De provincie Fryslân is tienduizenden euro's kwijt aan het vervangen van ongeveer zestig bekladde verkeersborden. Die staan bijvoorbeeld aan de provinciale weg de Skieding, de N358. Op meerdere verkeersborden zijn daar de afgelopen tijd omgekeerde vlaggen en teksten aangebracht.
Donderdagochtend werd bijvoorbeeld nog een beklad verkeersbord aangetroffen bij Dronryp, met daarop de tekst 'Kill Mark Rutte'. "Dat zijn heftige teksten", aldus gedeputeerde Avine Fokkens.
Het schoonmaken van de verkeersborden is volgens de gedeputeerde geen optie. De verf heeft zich dusdanig aan het oppervlak gehecht dat verwijderen onmogelijk is. Omdat de provincie niet weet wie de borden heeft beklad, kan de schade niet worden verhaald op de daders.

Verkeersveiligheid

"We hebben geen camera's her en der hangen waarop we dat kunnen zien", aldus Fokkens. "Het zal in sommige gevallen een kwajongensstreek zijn, en soms iets met een diepere oorzaak. Mensen moeten zich realiseren: dit kan leiden tot grote ongelukken. De verkeersveiligheid komt in het geding."