Kleiner en korter, maar geannuleerde festival Psy-Fi krijgt alternatief in Neushoorn

Het festival Psy-Fi in 2016 © ANP Foto
Het festival Psy-Fi mag van de rechter dan wel niet doorgaan in het Groene Ster-gebied in Leeuwarden, maar om de liefhebbers tegemoet te komen, komt er nu een daarop geïnspireerd festival in poppodium Neushoorn.
Dat wordt kleiner en korter, "maar het kan hopelijk het leed wel wat verzachten", zegt programmeur Wietze Meetsma uit Neushoorn.
Het festival in Neushoorn wordt niet door Psy-Fi zelf georganiseerd, maar door twee andere organisaties uit Leeuwarden: 3rd BIT en Nøthing. Zij zouden op het oorspronkelijke festival de programmering op twee podia verzorgen.

Veel mensen hadden al geboekt

"En ze wilden toch graag iets doen voor de mensen", zegt Meetsma. "Er zijn veel mensen van verder weg die hier in Leeuwarden overnachtingen hadden geboekt voor het festival. Dus voor die mensen, maar ook voor de Leeuwarders, hebben we nu toch iets."
Het oorspronkelijke festival zou van 15 tot en met 18 september zijn. Dit alternatief is op diezelfde zondag, de 18e. "Die was nog beschikbaar in Neushoorn, dus dat scheelt."

Aanpoten

Voor de organisatoren was het wel aanpoten. "Vorige week is bekend geworden dat het festival niet door kon gaan, en nu zijn we ruim een week bezig om te kijken wat we voor elkaar kunnen krijgen. Woensdag hebben we de knoop doorgehakt."
Welke artiesten op 18 september naar Neushoorn toe komen, is nog niet bekend. "Maar de grote zaal wordt een gebied voor psychedelische trance, in de kleine zaal komt techno en dan nog chill-out in de foyer."
Neushoorn zal er niet rijk van worden, zegt Meetsma. "Het is ook nog de vraag wat hierop afkomt. We doen het echt voor de mensen die naar het festival zouden gaan. De kaartjes voor dit alternatief zijn gratis, met wat inkomsten uit horeca hopen we break-even te draaien."