Burgemeester van Harlingen wil in gesprek met bruine vloot: ongeluk met charterschip geen incident meer

Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen © Omrop Fryslân
"We kunnen niet meer zeggen dat dit een incident was." Dat zegt burgemeester Ina Sjerps van Harlingen een dag na een dodelijk ongeluk met het charterschip Risico. "We houden van onze bruine vloot, maar het moet wel veilig."
Sjerps was direct na het ongeluk, waarbij een meisje van 12 omkwam, vooral druk met de nabestaanden. "Je wilt dichtbij mensen zijn die het nodig hebben. Dit is iets wat je nooit mee wilt maken."
Een dag later wil ze ook vooruitkijken: hoe nu verder? In 2016 kwamen drie mensen om het leven bij een ongeluk met het historische zeilschip Amicitia in Harlingen en drie maanden geleden is een man overleden na een ongeluk op het charterschip Wilhelmina, dat ook Harlingen als thuishaven heeft.
Ina Sjerps: "We houden van onze bruine vloot, maar het moet wel veilig"
"Laten we vooropstellen: de bruine vloot is Harlingen heel dierbaar", zegt Sjerps. "Prachtige schepen die heel belangrijk en bepalend zijn voor onze uitstraling. Maar het moet wel veilig, dus moeten we in gesprek met het bestuur van de organisatie achter de bruine vloot."
Het zal nog wel even duren voordat precies duidelijk is hoe het gisteren zo mis kon gaan. Bij de Amiticia ging het om houtrot, maar bij Wilhelmina is dat nog steeds niet duidelijk.
Het onderzoek van het ongeluk van eerder dit jaar is ook nog steeds niet klaar. Dat vind ik erg lang duren.
Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen
"We moeten dus wachten op de onderzoeken van de inspecties. Het onderzoek van het ongeluk van eerder dit jaar is ook nog steeds niet klaar. Dat vind ik erg lang duren, dat is zorgelijk."
Er kunnen verschillende redenen zijn voor de twee ongelukken van dit jaar, denkt Sjerps. "Is het iets mechanisch misschien? De schippers staan erom bekend dat ze hun schip zeer goed onderhouden. We moeten ook weten of de inspecties en de controles van de schepen wel goed genoeg zijn."
Intussen is bekend geworden dat de Dienst Infrastructuur onderzoek zal doen naar de mogelijke oorzaak van het ongeluk. Het gaat om specialistisch werk en het zal daarom een tijd duren om het onderzoek zorgvuldig en goed uit te voeren.

Politie op zoek naar beelden

Het charterschip Risico is in beslag genomen voor verder onderzoek, meldt een woordvoerder van de politie. Die kan nog niets zeggen over de eventuele oorzaak van het afbreken van de giek. "We zijn nog bezig met het onderzoek. Op dit moment zijn we getuigen aan het horen en kijken we of er beelden zijn van het incident."
De groep kinderen op het charterschip kwam van een middelbare school uit Den Haag. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft ook gereageerd op het nieuws:
"Het begon als een mooie werkweek op een zonnige dag, het eindigt in het ergst denkbare. Tot mijn grote schrik heb ik vernomen dat één leerlinge van het Daltoncollege Den Haag overleed op de Waddenzee.
Aan de nabestaanden, familie, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten, docenten en allen die haar lief hadden: sterkte met het dragen van dit grote verlies. Ik leef intens met jullie mee. Ook voor de kinderen en docenten die getuige waren van het incident is dit een grote schok.
Den Haag zal helpen waar het kan."