Zomer was niet uitzonderlijk warm, maar wel veel zonniger dan normaal

Tjitske Wiebenga © Omrop Fryslân / Shutterstock (Iakov Kalinin)
De meteorologische zomer loopt op z'n einde. De zomer in Fryslân was warm, maar vooral het aantal zonuren valt op: we hadden veel meer zon dan gewoonlijk.
Dat zegt weervrouw Tjitske Wiebenga. "Vooral in Stavoren is er echt een piek: normaal is daar minder dan 700 uur zon. Van dit jaar zijn de gegevens nog niet compleet, maar we zitten op zo'n 850."
Dat is de invloed van hogedrukgebieden: daar waren er deze zomer veel van, vooral op de Noordzee en boven Engeland. "Dat zorgde voor vrij droge lucht, met niet veel bewolking. De hogedrukgebieden waren vaak bij ons in de buurt."

Bijna geen orkanen

Dat er nu veel hogedrukgebieden waren, heeft te maken met het orkaanseizoen. "Er zijn deze zomer bijna geen orkanen geweest. Orkanen brengen een westelijke stroming op gang en dat merken we hier ook, de depressies blijven dan in stand. Bovendien wordt de boel dan meestal iets opgeschud, dat was nu niet zo."
Lagedrukgebieden vanaf de oceaan hadden totaal geen kans.
Tjitske Wiebenga
Langdurende hoge temperaturen in het zuiden en midden van Europa en het ontbreken van legedrukgebieden hebben daar droogte veroorzaakt. "Daardoor ontstond er een reservoir van warme en droge lucht", zegt Wiebenga. "Lagedrukgebieden vanaf de oceaan hadden daardoor totaal geen kans."
En dus hebben de hogedrukgebieden een grote stempel gedrukt op het weer hier in West-Europa. "Dat is de hele tijd onze aanvoer geweest, terwijl we normaal ook wel restanten van een orkaan hebben die hier langskomt."
Direct gevolg is dat er ook niet veel regen was. "Dat heeft met elkaar te maken, natuurlijk. Je hebt bewolking nodig voor de neerslag. Van de KNMI-stations in Fryslân, is er in Leeuwarden nog de meeste neerslag gevallen: 176,2 millimeter. Normaal is dat 240."
Op andere plekken was het nog droger, zoals in Eindhoven: daar viel slechts 147,5 millimeter regen.

Niet uitzonderlijk warm

Met twintig zomerse dagen (boven de 25 graden) en vier tropische dagen (boven de 30) was het ook warm in Fryslân, maar vergeleken met de afgelopen jaren niet uitzonderlijk. "Zo was er ook 'slechts' één hittegolf. Het voelde toen alsof het al de tweede of derde hittegolf was, maar dat gevoel komt door alle zonneschijndagen."
Hittegolven hebben we niet vaak in Fryslân. Die van afgelopen zomer was nog maar de tiende die ooit is gemeten in Fryslân.
De warmste dag van de zomer was 19 juli, met 34,8 graden in Leeuwarden en 34,2 in Stavoren. "Alleen duurde die piek niet heel lang, daarna zakte het weer iets. En dat vertoon hebben we gedurende de hele zomer zowat gehad."
Het verschil in Nederland was wel groot: zo was het in Eindhoven deze zomer vijftien keer warmer dan 30 graden. "Je kon Nederland op verschillende momenten ongeveer in tweeën splitsen, wat dat betreft."