Werkzaamheden A32 lopen vertraging op door slecht weer en leveringsproblemen

Werkzaamheden aan de A32 © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De werkzaamheden aan de A32 tussen Grou en Heerenveen lopen vertraging op. Afgelopen vrijdag zou het werk aan de weg klaar moeten zijn.
"We hebben aan het begin van het project wat tegenslag gekend met het weer", zegt projectleider David Kuipers. "Daarnaast hebben wij net zoals de rest van Nederland problemen met de aan- en afvoer van materiaal, dat moeilijker en beperkter beschikbaar is." De werkzaamheden zijn hierdoor uitgesteld tot en met halverwege oktober.
In de weg liggen veel hobbels en gaten door de slechte fundering. Dat komt door het gebruik van hoogovenslakken. Dit restproduct van hoogovens diende in de jaren negentig als funderingsmateriaal voor bijvoorbeeld de A32. Uiteindelijk bleek dit materiaal te instabiel. Sinds mei is Rijkswaterstaat bezig met de vernieuwing van de snelweg.
"De wat extremere regenbuien die we hebben gehad, waren net op het moment dat wij wilden asfalteren en de markering erop zouden zetten. Het is net als schilderen, als je in de regen schildert, pakt het ook niet. Daardoor wordt de weg kwalitatief minder. Dat willen we niet", zegt Kuipers.

Oplossing

Rijkswaterstaat heeft geprobeerd om oplossingen te vinden voor de aanvoer van het materiaal, zegt Kuipers: "De grote hoeveelheid materiaal moest per schip naar Fryslân komen. Er waren gewoon geen schepen meer, dus dan houdt het op."
Momenteel wordt er nieuw asfalt aangelegd op het stuk tussen Akkrum en Heerenveen. "We zijn met het laatste stukje bezig. Het laatste stuk van de oude fundering wordt er helemaal uitgehaald en dat bouwen we opnieuw op. Het asfalt wordt aangebracht. Dan wordt het verkeer omgezet en doen we de andere kant op hetzelfde riedeltje weer. Dan moet het half oktober klaar zijn."