Meisje omgekomen bij ongeluk op charterschip op Waddenzee

Het schip wordt de haven van Harlingen in gebracht © ANP
Bij een ongeluk op een charterschip op de Waddenzee is een 12-jarige leerling van een middelbare school uit Den Haag om het leven gekomen. De politie meldt dat de mast van het schip op het slachtoffer terecht is gekomen, op foto's lijkt het om de giek te gaan.
Op de boot zaten 15 kinderen van de school die op werkweek waren. In totaal waren 160 kinderen van de school op verschillende schepen aan het varen. Ze zijn naar Harlingen gebracht, daar wordt het Entrepotgebouw gebruikt als opvangplaats, daar is ook slachtofferhulp geregeld.
Het schip van het ongeluk is de Risico. In de loop van de middag is dat schip naar Harlingen gebracht. In en om het Entrepotgebouw is veel politie aanwezig.

Niet het eerste ongeluk

Burgemeester Ina Sjerps van de gemeente Harlingen verklaart erg geschrokken te zijn. Ze vindt het heel erg wat er gebeurd is. "Een jong meisje is om het leven gekomen op het Wad, bij een tocht waaraan ze heel veel plezier had moeten beleven."
In de afgelopen jaren is er al twee keer eerder een ongeluk met dodelijke afloop op een charterschip op de Wadden geweest. Sjerps wil daar echter nog geen conclusies aan verbinden. "Het enige wat nu telt, is dat er een kind is overleden en dat mag nooit meer gebeuren."
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, waar de school staat, reageerde ook geschrokken: "Tot mijn grote schrik heb ik vernomen dat één leerlinge van Dalton Den Haag overleed op de Waddenzee. Aan de nabestaanden, familie, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten, docenten en allen die haar lief hadden: sterkte met het dragen van dit grote verlies. Ik leef intens met jullie mee", zei Van Zanen tegen Omroep West.
De politie zal onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk doen.

"Werkelijk afschuwelijk"

Paul van Ommen van de branchevereniging voor de beroepschartervaart (BBZ) is erg aangedaan door het ongeluk. "Dit is werkelijk afschuwelijk. Mijn eerste zorg is bij de ouders." Van Ommen probeert contact te krijgen met de schipper, maar dat is tot nu toe niet gelukt.
Van Ommen wil dat er onderzoek komt naar het incident. "Is hier iets systematisch mis of was dit een 'freak accident'? Er zijn vaker ongevallen gebeurd, daar proberen we lessen uit te trekken. Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers aan de rest van de vloot."
Van Ommen stelt dat iedereen in de chartervaart de veiligheid heel belangrijk vindt. "Als je als schipper en bemanning op een schip zit, dan ben je alleen maar bezig met de veiligheid. Ik geloof dat iedereen daarvoor staat."
Wat het ongeluk voor de chartervaart betekent, is nog niet duidelijk. "Ik probeer nu contact te krijgen met de eigenaar en de autoriteiten om te kijken wat er precies aan de hand is en wat we hier als sector mee moeten."
De opening van de Visserijdagen in Harlingen gaat door, maar wordt vanwege het incident versoberd.